Microsoft gasi svoju društvenu mrežu LinkedIn u Kini

0

Microsoft gasi svoju društvenu mrežu LinkedIn u Kini uz objašnjenje da je poštovanje tamošnjih pravila postalo preveliki izazov, objavio je BBC.

– Suočavamo se sa znatno većim izazovima u radnom okruženju i sve većim problemima u usklađivanju poslovanja u Kini – napisao je viši potpredsednik Linkedina Mohak Šrof na svom blogu.

LinkedIn je bila jedina velika zapadna društvena mreža u Kini. Kada je 2014. godine pokrenut u toj zemlji, LinkedIn je pristao na zahtjeve tamošnje vlade, obećavši da će svoj posao obavljati transparentno. No iz LinkedIna je rečeno da se nisu slagali sa cenzurom koju je kineska vlada provodila, prenosi Blic.

Microsoftov potez uslijedio je nakon što je LinkedIn kritikovan zbog blokiranja profila nekoliko novinara.

Kompanije je nedavno na “crnu listu” stavila profile nekoliko novinara, među kojima su Melisa Čan i Greg Bruno.

Greg Bruno, autor knjige o postupanju Kine prema tibetanskim izbjeglicama, za Verdict je rekao da nije iznenađen što se to nije svidjelo Komunističkoj partiji Kine, ali da je “zaprepašten što američka kompanija udovoljava zahtjevima strane vlade”.

LinkedIn će krajem ove godine pokrenuti drugu verziju svoje platforme pod nazivom InJobs koja će biti specijalizovana samo za poslove.

No, platforma neće uključivati društvene sadržaje niti će korisnici moći da objavljuju i dijele sadržaj.