Messer: “Autobusi na vodik su budućnost javnog gradskog prijevoza”

0

Messer predstavlja H2 One Stop Shop na Međunarodnom forumu “Vodik u prometu i industriji” u Bosni i Hercegovini

Messer, najveći svjetski specijalista za industrijske plinove u privatnom vlasništvu, učestvovao je ove sedmice, na ovogodišnjem Međunarodnom forumu “Vodik u prometu i industriji” na Jahorini, koji je okupio  predstvanike industrije I donositelje odluka u okviru projekta JIVE/JIVE2 Evropske komisije.

Messer je na forumu podijelio svoja iskustva na ovom polju, te predstavio rješenje “H2 One Stop Shop” za transportne operatere. U saradnji sa Toyotom Tsusho Europe, Messer nudi sveobuhvatno rješenje za autobuse sa pogonom na vodik za održivu mobilnost – uključujući opskrbu vodikom, vodikovu infrastrukturu I sve usluge potrebne za rad.

U pripremi za prelazak na klimatski neutralan javni prijevoz, gradovi diljem svijeta sve više prepoznaju prednosti zelenog vodika. Ovaj čisti energetski proizvod, proizveden iz vode korištenjem obnovljivih izvora energije, nudi ekološki prihvatljivo, pouzdano I isplativo gorivo bez emisija.

“Najveće prednosti autobusa na vodik su nulta emisija stakleničkih i drugih štetnih plinova, čestica i buke, za razliku od konvencionalnih autobusa na dizel. To pomaže u zaštiti okoliša i zdravlja ljudi, a uskoro bi moglo biti ‘obavezno’, jer sve više gradova odlučuje postati klimatski neutralno”, istaknuli su iz Messera.

Ovi autobusi će pružiti visoke performanse i maksimalnu moguću sigurnost i pouzdanost u radu. Kako potreba za smanjenjem emisija i prijelazom na održive izvore energije postaje sve važnija, inicijative poput ove bit će temelj budućih rješenja mobilnosti. Kao članica Energetske zajednice EU, Bosna i Hercegovina se obvezala doprinijeti cilju klimatske neutralnosti u Europskoj uniji do 2050. godine, a vodikove tehnologije su važne za postizanje ovog cilja, budući da je prometni sektor jedan od najvećih izvora štetnih emisija.

“Zašto Sarajevo ne bi bilo među europskim gradovima čiji gradski prijevoz koristi vodik i koristi održivu zelenu energiju s nultom emisijom? Sve veći problem zagađenja zraka ugrožava zdravlje i kvalitetu života ljudi. Uvođenje vodika kao goriva u gradskom prometu može značajno smanjiti emisiju štetnih plinova i poboljšati kvalitetu zraka koji udišemo“, zaključila je Mirjana Vuković, direktorica Messera u BiH.

Ove godine Messer ima priliku sudjelovati u projektima JIVE/JIVE2 u Bosni i Hercegovini. Cilj ovog projekta je potaknuti korištenje vodikovih tehnologija u javnom gradskom prijevozu te pokazati široku primjenu vodika u drugim industrijskim granama.