Merkel razmatra uvođenje veta kao zaštitu evropske industrije od kineskih investicija

0

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da razmatra mjere za zaštitu strateških industrijskih grana u Evropskoj uniji od kineskih investicija.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da je Evropska unija “odlučnija nego ikad” da uspješno sprovede klimatski dogovor iz Pariza, nakon što su SAD odlučile da se iz dogovora povuku, kao i da razmatra mjere za zaštitu strateških industrijskih grana u Evropskoj uniji od kineskih investicija.

Njemačka kancelarka je okupila zapadnoevropske saveznike uoči samita G20 za koji se očekuje da će biti skup sa najviše prepirki godinama unazad. Naime, za razliku od ranijih samita gdje su globalne razlike bile izražene između sjevera i juga, kao i istoka i zapada, ovoga puta zbog američkog predsjednika Donalda Trampa koji propagira slogan “Amerika na prvom mjestu” i odbacuje ideju klimatskih promjena, zapadni saveznici će imati muka da pronađu zajednički front na samitu.

Njemačka kancelarka je izjavila da razmatra mjere za zaštitu strateških industrijskih grana u Evropskoj uniji od kineskih investicija.

“Evropa mora naporno da radi kako bi odbranila svoj uticaj i da, prije svega, ima jedinstven stav prema Kini. Gledano iz perspektive Pekinga, Evropa je više poput azijskog poluostrva. Međutim, očigledno je da mi stvari vidimo drugačije”, rekla je Merkel za njemački nedjeljnik “Virtšafts vohe”, a prenosi agencija Frans pres.

Iako su kineska i evropske ekonomije sve više isprepletene, još uvijek postoje tačke sporenja u pogledu strateških industrija i vladinih nabavki, smatra Merkel.

Ona je istakla i da bi pojedinim industrijskim granama trebalo da bude dodijeljen status od “strateškog značaja” za Evropu.