Merkator napušta Ljubljansku berzu

0

Dioničari Merkatora će, na zahtjev hrvatske Fortenova grupe koja je većinski vlasnik slovenačkog trgovinskog lanca, glasati na skupštini u decembru o istiskivanju preostalih manjinskih akcionara, objavio je dnevni list Delo.

Kako se navodi u tekstu pod naslovom “Merkator napušta Ljubljansku berzu”, Uprava ovog slovenačkog trgovinskog društva je sazvala za 6. decembar skupštinu na kojoj će odlučivati o otkupu akcija manjinskih akcionara koji drže nešto manje od 10 posto dionica koje još nisu u vlasništvu Fortenove.

Ova hrvatska grupacija nudi otkupnu cijenu od 36 eura po dionici, objavljeno je u pozivu za sazivanje glavne skupštine. Fortenova je u aprilu ove godine postala većinski vlasnik Merkatora, kada su dionice prenesene na tu grupu sa kompanije Agrokor u stečaju.

Fortenova posjeduje 90,005 posto udjela u Merkatoru, a da bi imala stoprocentno vlasništvo fali joj još 621.251 dionica. Ako svi manjinski akcionari prihvate ponuđenu cijenu, Fortenova će izdvojiti nešto manje od 22,4 miliona eura za sticanje preostalih 10 posto dionica Merkatora, prenosi Tanjug.