Mercedes dobio “zeleno svjetlo” za autopilot

0

Njemački nadzorni organ za automobilski sektor dao je “zeleno svjetlo” Mercedes-Benzovom poluautonomnom sistemu vožnje, čime je otvoren put ovoj kompanniji iz sastava Dajmlera da krene s ponudom svog Drive Pilot sistema na globalnom nivou.

Visoko automatizovani sistem omogućava vozaču da se fokusira na druge aktivnosti pošto je automobil opremljen tehnologijom za autonomno kretanje u gustom saobraćaju ili na zakrčenim autoputevima, saopštio je Mercedes-Benz danas, prenosi Reuters.

Njemački regulator KBA odobrio je sistem na osnovu tehničkih zahtijeva navedenih u propisima Ujedinjenih nacija.

Pored uredbe UN-a o tehničkim zahtjevima, zemlje takođe moraju da donesu zakone koji pojašnjavaju gdje i kako se takvi sistemi mogu koristiti, kao i pitanja odgovornosti.

Markus Šefer, direktor za tehnologiju u Dajmleru izjavio je da će Mercedes-Benz, čim u Kini i Sjedinjenim Državama stupe na snagu odgovarajući zakoni, ponuditi sistem Drive Pilot na tim tržištima.

Odobrenje dobijeno u Njemačkoj znači da Mercedes-Benz može da ponudi S-klasu automobila s Drive Pilotom domaćim kupcima u prvoj polovini 2022.

Prema analizi kompanije, u Njemačkoj postoji više od 13.100 kilometara autoputa pogodnog za sistem Drive Pilot, prenosi B92.

KBA je odobrio ovaj sistem za brzinu vožnje do 60 kilometara na sat. Za sada još nije odlučio da li ga odobri za brzine do 130 km/h, ili pomoćnu funkciju za promjenu saobraćajne trake koji bi omogućila automatizovao preticanje drugog automobila.