Mercator ostvario rast prihoda i dobiti

0

U prvih devet mjeseci, Mercator grupacija je ostvarila rast prihoda od maloprodaje za 5,4% u odnosu na isti period prošle godine, dok je profit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) porastao za 86,8 milliona eura, što je za 24,7% više o odnosu na prošlu godinu.

Rezultati operativnih aktivnosti su više nego duplo bolji sa ostvarenim prometom od 35,8 miliona eura za period jan. – sep. 2018. godine, što je za 21,8 milion eura više u odnosu na prošlu godinu. 

Kompaniija „Poslovni sistem Mercator“ d.d. je također zabilježila rast profita prije kamata, poreza i amortizacije i to od 56,6 miliona eura, što je više za 3,5% u odnosu na isti period prošle godine. Vlasnička firma Mercator grupacije je uspješno poslovala u periodu od januara do septembra, ostvarujući profit od 14,5 miliona eura.

Merkator grupacija je uspješno poslovala u period jan. – sep.  2018. godine, sa ostvarenim profitom od 8,9 miliona eura što je rast od 19,4 miliona eura u odnosu na isti period prošle godine.

„Prihodi od operativnih aktivnosti su se znatno poboljšali i za prvih devet mjeseci 2018. godine iznosili su 35,8 miliona eura, što je poboljšanje od 21,8 miliona eura u odnosu na isti period prošle godine. Mercator grupacija je ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 1.617,3 miliona eura, što je za 1,6% više u odnosu na isti period u prošloj godini” izjavio je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercator grupacije.

Nova strategija, novi koncept poslovnica, renoviranje prodajnih mjesta i poboljšana kompetitivnost usluga su pozitivno doprinijeli glavnim aktivnostima grupacije.