Merkator se vratio na staze profita, neto dobit 20 miliona eura

0

Slovenačka grupacija Merkator vratila se na staze profita nakon pet godina u minusu, zaključivši 2015. godinu s operativnom dobiti od 61,5 miliona eura i neto profitom od 20,2 miliona eura.

Operativni prihod je pao za 1,6 procenata na 2,6 milijarde eura, a iz tog trgovinskog lanca, kog je 2014. godine preuzeo hrvatski Agrokor, napominju da su na taj pokazatelj uticale značajne promjene u strukturi prodaje, prenosi slovenačka agencija STA.

Merkator je u 2014. godini, kako podsjeća STA, poslovao sa neto gubitkom “teškim” 44,5 miliona eura, dok je dobit iz poslovanja bila 15 puta manja.

Dobit prije kamata i oporezivanja u prošloj godini porasla je za 52,5 procenta na preko 140 miliona evra, navodi se u saopštenju trgovinskog lanca.

Što se tiče pada prihoda, iz Merkatora kažu da je porasla prodaja svakodnevnih artikala, što ukazuje na promjenu navika potrošača s obzirom na krizu, takođe ističu jaku konkurenciju i posebno prebacivanje Merkatorove maloprodajne djelatnosti u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj na Konzum, koji osnovni Agrokorov maloprodavac.

Grupacija planira za 2016. godinu neto dobit od 55,3 miliona eura i blagi rast prihoda. Za investicije je izdvojila 34 miliona eura, navodi se u informaciji.