Mektić: Pravilnik o industrijskoj bezbjednosti važan za dobijanje certifikata

0

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić izjavio je da je Pravilnik o industrijskoj bezbjednosti donesen na osnovu člana 15 Zakona o zaštiti tajnih podataka da bi domaće kompanije mogle da dobiju certifikate za učestvovanje u povjerljivim projektima, a ne samo da te poslove dobijaju kompanije iz inostranstva.

Mektić je objasnio da kompanije ne mogu da se jave na tender bez certifikata koji im omogućava da su akreditovane sa stanovišta industrijske bezbjednosti.

“Nijedna kompanija iz BiH ne može se javiti na tender koji planiramo da raspišemo u vezi sa elektronskom razmjenom kriptovanih podataka, vrijednosti 1,5 miliona evra jer nemaju taj certifikat”, naveo je Mektić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da su tražili mišljenje Republike Srpske, odnosno Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, ali da nije bilo konkretnih primjedbi osim da se nadležnost vrati entitetima.

“Nemam ništa protiv, vi ste tu nadležnost prenosili kada ste vršili izmjene Zakona o zaštiti podataka”, rekao je Mektić i dodao da su primjedbe Ministarstva unutrašnjih poslova ugrađene, osim da se pravilnik povuče i o tome ne raspravlja na Savjetu ministara BiH.

On je upitao da li je suština ove priče da se privreda i građani drže na pragu standarda, ljudskih prava i nedozvoliti da se pokuša nešto uraditi kroz projekte i na taj način manipulisati sa narodom.

Mektić tvrdi da nema nikakvih novih nameta privredi, jer je riječ o dobrovoljnom principu ko želi da radi te poslove i dobije certifikat.