Meggle gasi proizvodnju u Hrvatskoj, otpustit će 160 ljudi

0

Firma Meggle Hrvatska je u četvrtak objavila da restrukturira poslovanje u Hrvatskoj i do kraja godine gasi proizvodnju u Osijeku, pri čemu će otkaz dobiti oko 160 radnika čija se radna mjesta gase.

– Meggle grupa sa sjedištem u Njemačkoj provodi proces optimizacije cjelokupnog poslovanja s ciljem postavljanja dugoročno održivih modela poslovanja na svim tržištima. Sukladno tome, donesena je odluka o restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj i gašenju proizvodnje u Osijeku do kraja godine – navodi se u saopštenju.

Kako se najavljuje, Meggle će od 1. januara 2021. na hrvatskom tržištu djelovati kroz novi model poslovanja.

Odluka o restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj i gašenju proizvodnje u Osijeku donesena je zbog dugogodišnjih poslovnih izazova i niza kriza koje su imale negativan utjecaj na poslovanje, od krize aflatoksina, preko krize Agrokora do najnovije koronakrize.

Radna mjesta se gase

– U procesu restrukturiranja i zatvaranja proizvodnje bit će otkazno oko 160 ugovora o radu zaposlenicima čija radna mjesta se gase – najavili su iz Megglea.

U saopštenju navode i da će kao poslodavac u procesu restrukturiranja postupati odgovorno i socijalno osjetljivo te osigurati kvalitetne otpremnine i uvjete raskida ugovora o radu uz socijalni dijalog sa zaposlenicima i svim relevantnim tijelima.

Odluka o gašenju proizvodnje odgađana je više puta zadnjih nekoliko godina s nadom da će se uslovi poslovanja i okolnosti poboljšati te je konačno donesena tek kada su definitivno istražene sve druge opcije.

Ukidanje suradnje s kooperantima i dobavljačima

Meggle će sukladno odluci o gašenju proizvodnje raskinuti saradnje sa svojim kooperantima i dobavljačima sirovina, ističu iz firme navodeći da će sve svoje ugovorne obveze prema njima kao i do sada pravovremeno i u cijelosti ispuniti.

– Na hrvatskom tržištu je potražnja sirovog mlijeka hronično veća od ponude te će Meggle svojim pouzdanim dobavljačima, među kojima je i 200 malih seoskih domaćinstava, pomoći u brzom pronalasku novih kupaca ili otkupljivača – navodi se.

Meggle u Hrvatskoj od 1996. godine

Iz kompanije podsjećaju da je u proizvodnju i poslovanje u Hrvatskoj Meggle grupa u zadnjih 15 godina uložila je više od 130 miliona kuna.

Inače, Meggle u Hrvatskoj posluje od 1996. godine. Tada je, naime, ušla na hrvatsko tržište putem distribucijskog centra s uredom u Matuljima. Tri godine kasnije firma je krenula s proizvodnjom, u saradnji s osječkom mljekarom IPK Mia iz koje nastaje Meggle Mia, prenio je Index.hr.  

U septembru 2004. Meggle Mia se pripojila mljekari IPK Mia te su poslovanje nastavile kao jedno poduzeće s novim nazivom Meggle Osijek, a krajem 2005. proizvodni pogon u Osijeku se pripojio firmi Meggle Adria, čime se osniva današnja kompanija Meggle Hrvatska, sa sjedištem u Osijeku.

Po podacima s internet stranice firme, Meggle Hrvatska je trenutno treća mljekara u Hrvatskoj, a zapošljava oko 185 radnika.