Megalomanski projekt: Novi grad u čast lidera koštat će 5 milijardi dolara

0

Zvaničnici Turkmekistana su saopćili da će potrošiti skoro pet milijardi dolara za izgradnju grada nazvanog po moćniku Gurbanguliju Berdjmukhamedovu (Gurbangulyju Berdymukhamedovu).

Ovom zemljom koja graniči sa Kaspijskim jezerom, više od 16 godina vlada porodica Berdjmukhamed.

Gurbanguli bio je bivši stomatolog koji je postao autokrat. Međutim, službeno je odstupio s mjesta predsjednika bivše sovjetske nacije prošle godine. Njega je na čelu zamijenio njegov sin Serdar.

Ali 65-godišnjak, poznat po svom kultu ličnosti, nosi titulu “Arkadag” (heroj zaštitnik) i nastavlja dominirati zemljom. Novi grad 30 kilometara (18 milja) izvan glavnog grada Ashgabata nosit će ime po njegovoj tituli, prenosi Avaz.

Prva faza izgradnje grada Arkadaga košta 3,3 milijarde dolara. Druga faza koštat će oko 1,5 milijardi dolara, prema našim procjenama – rekao je Derjageldi Orazov (Deryageldi), dužnosnik na čelu državnog odbora zaduženog za njegovu izgradnju.

BDP Turkmenistana je oko 45 milijardi dolara, prema podacima Svjetske banke. Velik dio svog bogatstva crpi iz golemih rezervi plina.

Grupe za zaštitu ljudskih prava optužile su Turkmenistan da troši novac od svoje dobiti od plina na raskošne projekte koji ne donose korist stanovništvu. Predsjednik, 41-godišnji Serdar vlada u sjeni svog oca.

Daleko od toga da se povukao, Berdjmukhamedov stariji je ukinuo gornji dom parlamenta i imenovan je predsjednikom vrhovnog tijela koje kontrolira veći dio vanjske i unutrašnje politike zemlje.

Turkmenistan je jedna od najrepresivnijih, najtajnovitijih država na svijetu i malo se zna o tome kako režim donosi svakodnevne odluke. Prema Reporterima bez granica, nalazi se na 177. mjestu od 180 zemalja po slobodi medija, odmah ispred Irana, Eritreje i Sjeverne Koreje.