Međunarodni energetski sajam ‘Energa’ od 6. do 8. juna u Sarajevu

0

Kompanije iz energetskog sektora, rudarstva i prateće industrije od 6. do 8. juna u Sarajevu će predstaviti najnovije rezultate iz ove oblasti u okviru međunarodnog sajma energetike ”Energa”.

Sarajevo će u tri sajamska dana biti regionalni energetski centar, u kojem će, prema najavama organizatora, biti okupljeno više od 100 izlagača koji će predstaviti proizvode, projekte, ideje i usluge kompanija iz 15 evropskih država, te okupiti više od 150 eminentnih učesnika sadržajnog konferencijskog programa.

Predsjednik Inicijativnog odbora Projekta ”Energa” Mirsad Đonlagić je istakao da se radi o velikom sajamskom i konferencijskom projektu koji će na najbolji način prikazati uspješne kompanije i pojedince iz nekoliko država koje će svojim dolaskom u Sarajevo iskazati svoj interes i za BiH i države u regionu.

Kroz kolektivne nastupe potencijalne poslovne partnere u BiH i regionu tražit će osam kompanija iz Velike Britanije, koje će se predstaviti pod okriljem Ambasade Velike Britanije u BiH, 12 kompanija iz Češke koje su zapažen nastup imale i na ranijim sajmovima ”Energa”, a  značajan broj izlagača tradicionalno dalazi iz Njemačke i Poljske.

Kroz ”Dane Elektroprivrede BIH” bit će predstavljeni brojni projekti i planirana ulaganja najvećeg energetskog koncerna u BiH. Kanton Sarajevo će kroz sesije prezentirati svoje energetske i komunalne projekte, dok će posebni paneli biti posvećeni tržištu električne energije, energijskoj efikasnosti i bioenergiji.

Projekat ”Energa 2017” bit će održan pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva energije, industrije i rudarstva Federacije BiH, Vlade Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva. Partneri su  Vanjsko trgovinska komora BiH i Privredna komora Federacije BiH.

Ranijih šest manifestacija održano je u Tuzli, a ovogodišnji domaćin će biti Centar Skenderija u Sarajevu. (Fena)