Međunarodni sajam automobila u Ženevi ponovo otkazan, održat će se u Kataru

0

Međunarodni sajam automobila u Ženevi ponovo je otkazan. Kako je navedeno sajam automobila održat će se u Kataru, javlja Anadolu Agency (AA).

Međunarodni sajam automobila u Ženevi (GIMS) 2023. održat će se samo u Dohi, Katar. Manifestacija planirana za februar na tradicionalnom mjestu u švajcarskom gradu Ženevi neće se održati.

“Zbog neizvjesnosti u globalnoj ekonomiji i geopolitici i rizika povezanih s razvojem pandemije, organizatori su odlučili da se fokusiraju isključivo na planiranje događaja u Dohi 2023. godine”, rekao je Maurice Turrettini, predsjednik Comite permanent du Salon međunarodni fond za automobile, de Geneve.

GIMS će se 2023. održati isključivo u Kataru, odlučili su članovi odbora i upravni odbor Međunarodnog salona automobila u Ženevi na sastanku u Bernu u Švicarskoj. Prvobitni plan je bio da se GIMS 2023 organizuje u dva izdanja, prvo od 14. do 19. februara 2023. na tradicionalnom izložbenom prostoru u Palexpou u Ženevi, a drugo – svjetsku premijeru – u novembru u Dohi, Katar.

“Učinili smo sve što smo mogli da ugostimo GIMS u Ženevi u februaru. Poboljšani format događaja i projekat su bili veoma dobro prihvaćeni, ali su na kraju rizici bili veći od mogućnosti”, kaže Turrettini.

“Naš tim je jako naporno radio kako bi osigurao da se GIMS 2023 može održati i u Ženevi i u Dohi“, kaže Sandro Mesquita, izvršni direktor Međunarodnog sajma automobila u Ženevi.

Međutim, dodao je: “U ovim nesigurnim vremenima, mnoge marke automobila ne mogu se obavezati da će učestvovati na izložbi u Evropi tokom zime.”