McDonald's u Sloveniji kreće s projektom povremenog zapošljavanja penzionera

0

Svjetski lanac brze hrane McDonald's, koji u Sloveniji ima 18 restorana s više od 800 zaposlenih, od početka iduće godine će u nekim svojim lokalima u toj zemlji po prvi put angažirati penzionere, a nudi im jednostavnije i lakše poslove i rad do 60 sati mjesečno, koliko maksimalno dopušta zakon.

Kako piše mariborski list “Večer”, na poziv McDonald'sa da Slovenija iskoristi priliku za poboljšanje svog kućnog budžeta, a u isto vrijeme lancu s brzom hranom u čijim restoranima uglavnom rade vrlo mladi ljudi pomognu u stvaranju “porodične” atmosfere, do sada se javilo najviše penzionera iz Maribora i Ljubljane.

Nema pravog porodičnog obroka bez bake ili djeda, kažu u centrali McDonald'sa u Ljubljani.

McDonald's penzionerima nudi jednostavnije i lakše poslove kao što su brisanje stolova, odnošenje pladnjeva i pribora, ali i razgovor s gostima radi stvaranja “domaće”, odnosno porodične atmosfere.

U januaru će penzioneri početi raditi u tri McDonalds'ova restorana, ali u preduzeću kažu da će s projektom nastaviti i u drugima ako se pokaže da su reakcije gostiju dobre i zaposlenika dobre.

Prema zakonu o reguliranom tržištu rada, penzioneri legalno u Sloveniji smiju povremeno raditi najviše 60 sati u kalendarskom mjesecu, bruto satnica koju im poslodavci plaćaju ne smije biti manja od 4,20 eura, a godišnji bruto dohodak koji povremenim radom ostvare godišnje ne smije prijeći 6.300 eura.

Budući da su prema statistici penzioneri – uz nezaposlene, samohrane majke i djecu iz porodica s jednim zaposlenim roditeljem – jedna od ugroženijih grupa izloženih riziku siromaštva, vlada premijera Mire Cerara ovih je dana najavila da će donijeti zakon po kojem penzija za puni radni staž ne smije biti manja od 500 eura.

Penziju manju od 500 eura, prema statističkim podacima, u Sloveniji dobiva oko 20 posto penzionera, pri čemu su bolje penzije onih koji su radni vijek završavali prije 20 ili više godina.