McDonald's izgubio spor vijeka

0

Lanac brze hrane McDonald's nema pravo da koristi termin “Big Mek” za proizvode od živine, nakon što ga nije koristio za njih pet uzastopnih godina, saopštio je evropski sud, u djelimičnoj pobjedi irskog rivala Supermaka u dugotrajnom sporu o žigovima.

Presuda Opšteg suda sa sjedištem u Luksemburgu bila je usredsređena na pokušaj Supermaka 2017. godine da opozove McDonald'sovu upotrebu imena Big Mac, koji je američka kompanija registrovala 1996. godine za proizvode od mesa i živine i usluge koje se pružaju u restoranima.

Kancelarija Evropske unije za intelektualnu svojinu (EUIPO) odbacila je zahtjev Supermaka za opoziv i potvrdila da McDonald's koristi termin za sendviče sa mesom i piletinom, što je navelo irsku kompaniju da ospori odluku prenosi Rojters.

Supermak, koji je otvorio svoje prve restorane u Golveju 1978. godine, prodaje govedinu i pileće hamburgere, kao i pržene pileće nagetse i sendviče. Opšti sud je odbacio argumente McDonald'sa i djelimično poništio i preinačio odluku EUIPO-a.

– McDonald's gubi zaštitni znak EU Big Mac u pogledu živinskih proizvoda – presudile su sudije.

– McDonald's nije implementirao istinsku upotrebu u kontinuiranom periodu od pet godina u Evropskoj uniji u vezi sa određenim proizvodima i uslugama – dodali su, prenosi Blic.