May ugovorila s Kinezima poslove u vrijednosti 13 milijardi dolara

0

Britanska vlada je potpisala ugovore vrijedne više od 9,3 milijarde funti (13,26 milijardi dolara) tokom trodnevne posjete premijerke Therese May Kini ove sedmice. Ugovori će stvoriti više od 2.500 radnih mjesta širom Velike Britanije, saopštila je danas vlada u Londonu.

“Sporazumi potpisani ove sedmice, vrijedni više od devet milijardi funti, pokazuju nedvosmislenu tražnju za britanskom robom i uslugama”, naveo je britanski sekretar za međunarodnu trgovinu Liam Fox u saopštenju, prenosi agencija Reuters.

May je iz Kine ispraćena uz obećanje predsjednika Xi Jinpinga da će dodatno unaprijediti “zlatno razdoblje” u odnosima dvije zemlje.

Nakon odluke o Brexitu, Velika Britanija želi se pozicionirati kao globalna trgovinska sila, a Kina, druga ekonomija svijeta, visoko je na listi zemalja s kojima London želi potpisati sporazum o slobodnoj trgovini.

Kineske investicije pomažu Britaniji u razvoju infrastrukture i otvaranju novih radnih mjesta, s oko 50.000 britanskih kompanija koje uvoze robu iz Kine i više od 10.000 onih koje svoju robu prodaju na kineskom tržištu, prenijele su agencije.