Mastercard zapošljava 1.500 ljudi u Dablinu

0

Američka kompanija Mastercard najavila je u ponedjeljak da će u naredne tri do pet godina u Dablinu zaposliti 1.500 radnika, čime će više nego udvostručiti broj zaposlenih u glavnom gradu Irske.

Mastercard je prisutan u Dablinu od 2008. godine gdje je četiri godine kasnije osnovao i odjel za istraživanje i razvoj Mastercard Labs, javlja SEEbiz.

Sada su najavili da će povećati broj zaposlenih u Labsu sa sadašnjih 650 na više od 2.000, s fokusom na kibernetičkoj sigurnosti, vještačkoj inteligenciji, tehnologiji blockchaina i poboljšanju korisničkog iskustva.

Zbog širenja i osnivanja evropskog tehnološkog centra trebat će im i veći prostor pa će u blizini sjedišta kupiti i dodatnih 22.500 kvadratnih metara uredskog prostora.

– To je sjajna vijest i novi dokaz da je Irska globalni tehnološki centar. Tih 1.500 radnih mjesta u Mastercardu kvalitetni su poslovi koji traže visoke kvalifikacije – naglasio je irski premijer Leo Varadkar.

Čelnik irske agencije za inostrana ulaganja (IDA Ireland) izjavio je u januaru da bi u prvoj polovini godine strane kompanije trebalo da ponovo otvore velikih broj novih radnih mjesta dok bi u ostatku godine taj trend mogli ugroziti slabiji rast globalne ekonomije, nastavljene trgovinske napetosti i ograničeni kapaciteti u zemlji.