Masovni bojkot francuske robe širom muslimanskog svijeta

0

Širom muslimanskog svijeta rastu pozivi na bojkot francuske robe u znak protesta nakon što je predsjednik Emmanuel Macron javno branio karikaturu poslanika Mohammeda koja se u islamu smatra bogohulnom.

Macron je to rekao prošle sedmice u znak počasti ubijenom srednjoškolskom profesoru Samuelu Patyju, kojem je odrubljena glava početkom ovog mjeseca tokom terorističkog napada u sjevernom predgrađu Pariza.

Paty je ubijen nakon što je pokazao karikature poslanika tokom predavanja o slobodi izražavanja.

Macron je rekao da Francuska neće “odustati” od karikatura i obvezao se boriti se protiv “krajnjeg islamizma u zemlji”, što je izazvalo demonstracije i pokrenulo bojkot u zemljama s većinskom muslimanskom zajednicom.

– Pozivam ljude, ne približavajte se francuskoj robi, ne kupujte je – rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak tokom govora u glavnom gradu Ankari.

Dodao je da “evropski čelnici moraju reći stop Macronu i njegovoj kampanji mržnje”.

U Kuvajtu, nevladin lanac hipermarketa rekao je da preko 50 njegovih prodajnih mjesta planira bojkotirati francuske proizvode.

Kampanja bojkota također je u toku u Jordanu, gdje su neke trgovine s prehrambenim proizvodima izvjesile natpise da ne prodaju francusku robu.

Čitav niz trgovina u Kataru radi isto, uključujući lanac supermarketa Al Meera, koji ima više od 50 podružnica u arapskoj zemlji.

Katarski univerzitet također je saopštio da odgađa Francusku sedmicu kulture na neodređeno vrijeme.

Jordan, Pakistan, Egipat i Iran također su većinski muslimanske zemlje koje su osudile Macronovu izjavu.