Maloprodaja u Kini nadmašila očekivanja

0

Maloprodaja u Kini nadmašila je očekivanja u maju, popevši se za 3,7% u usporedbi s prošlom godinom, nadmašivši očekivanja o porastu od 3% iz Reutersove ankete ekonomista.

Međutim, druge ekonomske metrike, kao što su industrijska proizvodnja i ulaganja u fiksnu imovinu, promašile su Reutersove prognoze.

Industrijska proizvodnja porasla je za 5,6% na godišnjoj razini, u usporedbi s očekivanim povećanjem od 6%, dok su investicije u fiksnu imovinu porasle za 4% u usporedbi s prošlim majem, malo manje od prognoziranih 4,2% ankete Reutersa, prenio je SEEbiz.

Nacionalni zavod za statistiku zemlje razradio je da je ukupna maloprodaja robe široke potrošnje dosegla 3,92 bilona juana (540,32 milijarde dolara), s prodajom u urbanim područjima koja su porasla za 3,7% na godišnjoj razini, a prodaja u ruralnim područjima porasla je za 4,1%.

S druge strane, promašaj ulaganja u dugotrajnu imovinu povukao je veći pad ulaganja u nekretnine. NBS je saopćio da su, izuzimajući nekretnine, ukupna ulaganja u osnovna sredstva veća za 8,6 posto u usporedbi s lanjskim majem.

Zasebno, urbana stopa nezaposlenosti ostala je stabilna na 5% u maju, nepromijenjena u odnosu na april, i 0,2 postotna boda niža nego u maju prošle godine.

Kineski izvoz se zadržao, porastao je za 7,6% na godišnjoj razini u maju u američkim dolarima, nadmašivši prognozu Reutersa za povećanje od 6%. Ali uvoz je ispunio očekivanja, porastao je za 1,8% tokom tog vremena.