Mali dioničari “Agrokomerca” traže povrat vlasništva

0

Udruženje za zaštitu nezaposlenih dioničara “Agrokomerca” iz Velike Kladuše nastaviće i u narednom periodu borbu za prava dioničara kojima je država, kako tvrde, na nezakonit način uzurpirala dio njihovog vlasništa u tom preduzeću.

Ovo je potvrdio Ibrahim Mujić, predsjednik Skupštine ovog udruženja, kojeg mahom čine bivši radnici “Agrokomerca”, istakavši kako su u međuvremenu okončali popis obespravljenih dioničara, kojih sada na njihovom spisku ima oko 2.500, prenijele su Nezavisne novine. 

Dodaje kako svi dioničari nisu popisani, jer se mnogi od njih nalaze u inostranstvu, a neki su umrli.

“Nismo odustali od borbe za naša prava i trenutno razmatramo korake u vezi s podnošenjem tužbi nadležnim sudovima kako bi se evidentirala i vratila naša vlasnička prava”, rekao je Mujić.

Prema njegovim riječima, ovo udruženje se zalaže za detaljno utvrđivanje procenta vlasništva svakog od pojedinih dioničara “Agrokomerca”, kako bi se oni uveli u vlasništvo nad firmom.

“Mi smo ovu firmu stvarali i učinili je najvećim ekonomskim gigantom na području bivše Jugoslavije. Naše vlasništvo je uzurpirano od strane države i mi samo želimo da nam se ono vrati po sili zakona”, kazao je Mujić.

Podršku radu Udruženja pružio je i aktuelni načelnik općine Velika Kladuša i bivši generalni direktor “Agrokomerca” Fikret Abdić, te je istakao kako će njihove aktivnosti biti podržane iz općinskog budžeta.

Inače, vlasti u Federaciji BiH su odmah po završetku rata poništile rezultate male privatizacije, koja je obavljena za vrijeme saveznog premijera bivše Jugoslavije Ante Markovića.

Na taj način brojni radnici “Agrokomerca”, koji su tada postali vlasnici 33 posto preduzeća, ispisani su iz vlasništva i ono je u potpunosti preneseno u imovinski karton Federacije BiH, podsjećaju Nezavisne novine.