Sredstva iz COSME programa od 3. juna dostupna i malim i srednjim preduzećima u BiH

0

Mala i srednja poduzeća(MSP) iz Bosne i Hercegovine već od 3. juna mogu aplicirati za sredstva iz COSME Programa EU koji je namijenjen jačanju konkurentnosti MSP-ova, piše portal Akta.ba.

Kroz ovaj program MSP-ovi iz BiH imaju mogućnost pristupa fondovima i povezivanje sa potencijalnim partnerima u EU. Također, poduzetnici će imati mogućnost pristupa sredstvima venture funda koji ulaže u u kompanije sa velikim potencijalom rasta kao i instrumentu koji osigurava kreditne garancije.

Poduzetnici kao i građani koji žele osnovati vlastiti biznis (samozaposleni), mladi i poduzetnice koji su suočeni sa poteškoćama u postupku realiziranja poslovnih ideja kroz ovaj program mogu aplicirati za edukaciju i sredstva.

Ovaj program osigurava i mogućnost rada pod mentorstvom kako bi se unaprijedile najbolje poslovne prakse. Posebna podrška namijenjena je za web poduzetnike.

COSME sa posebno kreiranim programima podržava specifične grupe kao što su mladi, žene poduzetnice, kao i stariji poduzetnici.

Podsjetimo, COSME je program Europske unije sa općim ciljem unaprijeđenja konkurentnosti i održivosti malih i srednjih poduzeća sa predviđenim trajanjem od 2014. do 2020. godine i budžetom od 2,3 milijarde eura.