Mahmuzić: Rast kamata očekivan i nije pretjeran

0

Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH, govorio je o rastu kamatnih stopa.

Mahmuzić je kazao da je porast kamatnih stopa bio očekivan i da nije pretjeran, ali da je medijski eksponiran samo u FBiH.

– Porast kamatnih stopa se dešava i u Hrvatskoj i u Srbiji. Dešava se i u entitetu Republika Srpska, međutim kod nas se neka zabrinutost pojavila. U izjavama iz Agencije uvjeravali smo javnost da trenutno nema nekog pretjeranog razloga za zabrinutost. Usklađivanja koja se dešavaju, dešavaju se zbog promjene vrijednosti EURIBOR-a, bila su očekivana, bila su predvidiva, i dešavaju se za određeni broj klijenata u odrđenom broju banaka – kazao je za N1.

Smatra da i promjene koje su se desile nisu značajno uticale na otplatnu sposobnost građana.

– Ta promjena u rati koja se desila nije mogla značajno ugroziti otplatnu sposobnost građana. A razumijemo i kontekst, kada vidimo da su poskupile osnovne životne namirnice, da su troškovi života porasli – dodao je.

Mahmuzić poručuje građanima da životni vijek kredita ne prestaje u momentu kada uzmu kredit.

– Tada počinje životni vijek kredita i počinje njegova otplata. Najveća odgovnornost je na klijentu i nakon klijenta na banci. Klijenti su ti koji moraju razmišljati šta će se dešavati. Ne možemo uvijek razmišljati o najboljem scenariju, moramo i o sve što se može desiti za životnog vijeka kredita – kazao je.

Kazao je da Agencija za bankarstvo FBiH prati situaciju.

– Ukoliko situacija eskalira, ukoliko vidimo da kamatni rizik koji se dešava može dovesti u pitanje stabilnost bankarskog sektora, imamo određene alate na raspolaganju i reagovat ćemo da bi zaštitili bankarskog sektora – naveo je.

Prema njegovim riječima, još uvijek se ne očekuje rast kamatnih stopa u januaru iduće godine.

– Još uvijek je rano govoriti. Možemo krajem novembra o nekim pretpostavkama za prvi kvartal naredne godine – kazao je.