Mahmuzić: Banke će pomoći svim ugroženim klijentima

0

Direktor Agencije za bankarstvo Jasmin Mahmuzić rekao je da radnici koji su ostali bez posla za period od 6 mjeseci ne moraju da brinu o vraćanju svojih kreditnih obaveza.

On je rekao da, ukoliko su klijenti, fizička ili pravna lica, pogođeni negativnim efektima pandemije Covid-19 oni imaju pravo da zatraže od svoje poslovne banke jednu od mjera koje su na raspolaganju.

– Jedna od mjera o kojoj se navjiše priča je moratorij. Osim toga banka imaju na raspolaganju mnoge druge mjere koje mogu implementirati. Mogu uvesti grejs period, mogu odgoditi dospijeće kredita, mogu prolongirati dospijeće kredita, mogu raditi reprogram kredita, ili kombinaciju bilo kakvih mjera koje će olakšati klijentima koji su pogođeni posljedica pandemije da što lakše prebrode teška vremena – rekao je on u program FTV-a.

Rekao je da je riječ o mjerama koje bi trebalo da pomognu klijentima kojima koji su ugroženi, te da  ne možemo govoriti o mjerama koje će pomagati svima.

Upitan je zašto BiH nije išla primjerom Srbije, koja je uvela moratorij na sve kredite.

– Mjere koje su uvele kolege iz Srbije su jedine te vrste koje je bilo ko u Evropi donio. Ta vrsta mjera može imati određene posljedice na bankarski sektor u cjelini za koji mi nismo spremni da preuzmemo sada – naglasio je Mahmuzić.

Kako je rekao, oni koji su pogođeni, kojima je potrebna pomoć, oni će pomoć dobiti. Banke su spremne da implementiraju ove mjere. Potrebno im je nekoliko dana da se tehički pripreme.

– Ne vidimo razlog da se donosi generalna mjera da kredite ne plaćaju i oni kojima je to potrebno i oni kojima nije – istaknuo je on.  

Kada je riječ o ugroženim klijentima, on je rekao da to nije pitanje odluke banke, te da banke moraju izaći u susret klijentu ako je on pogođen posljedicama pandemije. Banke će samo odabrati adekvatan model.

– Mi moramo razmišljati i o vremenu poslije pandemije. Mi sad donosimo privremene mjere koje će trajati dok traje pandemija. Šta ćemo kada se pandemija završi. Moramo biti odgovorni i prema privredi i prema čitavom bankarskom sistemu koji je kičma privrednog razvoja. Moramo razmišljati o ljudima koji su ugroženi ali i o zaštiti finansijskog sistema koji će kasnije nositi razvoj privrede BiH kada prođe pandemija – dodao je Mahmuzić.

Na pitanje šta mogu očekivati radnici koji su ostali bez posla, Mahmuzić je rekao:

– Da za prvi period od 6 mjeseci ne moraju da brinu o vraćanju svojih kreditni obaveza. Kada nakon 6 mjeseci procjenimo u kojem pravcu će se razvijati situacija sa pandemijom koronavirusa, ja vjerujem da će se razviti određene socijalne mjere od strane vlade koje će pomoći tim ljudima i tom ugroženom sloju našeg društva.