Mađarska OTP banka sprema veliku akviziciju u Istočnoj Evropi

0

Mađarska OTP grupa u pripremi ima veliku akviziciju s kojom planira iskorak u novu teritoriju, potvrdio je Reutersu čelnik banke Šandor Čanji.

“Naša sposobnost (za kupovinu) se povećala. Pitanje je kako ćemo je najbolje iskoristiti. Usporili smo u smislu banaka koje kupujemo, ali nam profit omogućuje da razmišljamo šire. Naš raspon uključuje banke za koje smo ranije imali nedovoljno profita da razmatramo”, rekao je Čanji.

S imovinom od 50 milijardi eura, OTP se smatra skromnim kreditorom, ali jednim od najprofitabilnijih.

Iako nije imenovao državu u kojoj planiraju nastavak ekspanzije, Čanji je Reutersu rekao je u “istočnom susjedstvu” srednje i istočne Evrope, ali u pitanju nije Turska.

Ipak, potencijal vidi u Ukrajini u kojoj ima dobru reputaciju kao banka koja je ostala na nestabilnom tržištu uprkos trajnom konfliktu te zemlje sa susjednom Rusijom.

Prema pisanju mađarskog portala Portfolio.hu, OTP je zahvaljujući rastu tržišnom kapitalizacijom pretekla dio drugih jakih tržišnih igrača. Vrijednost OTP-a iznosi oko 10 milijardi eura, za 38 posto više od njemačkog diva Commerzbank.

Uz tu njemačku banku, u proteklih nekoliko mjeseci OTP je iza sebe ostavila i Raiffeisen za 36 posto kao i vodeću češku Komercni banku za 60 posto. Tržišna kapitalizacija vodeće poljske banke PKO veća je 18 posto, a Erste grupe 23 posto.

Portfolio.hu piše da je od novembra OTP prestigla francuski Renault, Carrefour, kao i američkog avioprevoznika American Airlines.

Čanji je najavio da banka neće umanjivati rezervacije kako bi poboljšala trenutne nivoe profita od oko milijardu eura, hladeći time tržišna nagađanja. Trenutne rezervacije dosežu oko 1,5 milijardi eura uz pokrivenost neprihodujućih kredita od oko 66 posto, prenio je Investitor.me.