Mađarska nastavila da dobija gas preko Ukrajine

0

Mađarska dobija gas iz Ukrajine i danas, saopštio je operator mađarskog gasovoda FGSZ, ali je odbio da imenuje trgovinsku kompaniju koja isporučuje gas, javlja Reuters.

Ruski Gasprom, prema dugoročnom sporazumu sa Budimpeštom o snabdjevanju gasom koji je stupio na snagu u petak, sada isporučuje gas Mađarskoj preko Srbije i Austrije umjesto preko Ukrajine.

FGSZ je potvrdio Reutersu da je 1. oktobra na cjevovodu u Srbiji pušten u rad novi interkonektor.

“Ako neko (trgovinsko) preduzeće prima gas preko Ukrajine, ono može da nastavi da koristi gasovod koji ide preko Ukrajine, a trenutni podaci o isporukama pokazuju da iz Ukrajine danas stiže slična količina gasa kao preko novog gasovoda iz Srbije”, naveo je FGSZ u saopštenju.

Dodaje takođe da kao operator prenosnog sistema ne može da otkrije identitet trgovinske firme koja je u to uključena.

Iz FGSZ-a su naveli da, pored Gasproma, Mađarskoj gas isporučuju desetine firmi preko različitih ruta, od kojih je jedna i ukrajinski gasovod.

Sergij Makogon, šef ukrajinskog operatora za tranzit gasa, napisao je u postu na Facebooku da Gasprom nije nastavio tranzit gasa preko Ukrajine za Mađarsku.

“Trenutno postoji mali protok gasa iz Ukrajine u Mađarsku, ali to nije tranzit, to je reeksport gasa evropskih trgovaca koji zalihe čuvaju u ukrajinskim podzemnim skladištima”, naveo je on.

Odluka Gasproma da transportuje gas Mađarskoj preko Srbije i Austrije, a ne preko Ukrajine, lišava Kijev prihoda od tranzitnih taksi i takođe onemogućava ukrajinski reverzibilni uzvoz gasa iz Mađarske, što je ta zemlja praktikovala od 2015. kao način da ne kupuje gas direktno od Rusije, navodi britanska agencija.

Nezadovoljstvo zbog novog mađarskog gasnog sporazuma sa Gaspromom prelilo se u bilateralni spor između Kijeva i Budimpešte, čiji su odnosi već zaoštreni povodom upotrebe mađarskog jezika u ukrajinskim školama.