Mađarska kupuje udio u azerbejdžanskom plinskom polju

0

Mađarska će kupiti udio u azerbejdžanskom plinskom polju Šah Deniz kako bi osigurala opskrbu i zaštitu od oscilacija u cijenama, rekao je u srijedu ministar vanjskih poslova Piter Šijarto na skupu u Bakuu.

Kupovina udjela zaštiti će Mađarsku od velikih promjena cijena energije, citira mađarsko ministarstvo riječi ministra Šijarta na brifingu u Bakuu.

Mađarska i Azerbajdžan sklopile su “historijski sporazum”, zaključio je Šijarto na zajedničkoj konferenciji za novinare s azerbejdžanskim domaćinom, ministrom vanjskih poslova Ceyhunom Bayramovim u Bakuu, prema priopćenju mađarskog ministarstva, prenosi Hina.

Plinskim poljem Šah Deniz upravlja britanski energetski div BP, vlasnik najvećeg, gotovo 30-postotnog udjela u konzorciju koji obuhvaća i azerbajdžansku državnu firmu Southern Gas Corridor i ruski Lukoil s udjelima od oko 20 posto.

Blizu je i turski Tuerkiye Petrolleri s udjelom od 19 posto, a najmanji vlasnički udio, od 10 posto, drži Nyco.

Plin je u polju Šah Deniz u Kaspijskom moru otkriven 1999. godine, na dubini od 50 do 500 metara, navodi se na mrežnim stranicama BP-a.

U prvom kvartalu ove godine polje je proizvelo sedam milijardi standardnih prostornih metara plina i više od milion tona plinskog kondenzata. Proizvodni kapaciteti postrojenja na Šah Denizu trenutno iznose oko 79,5 miliona standardnih prostornih metara plina dnevno, odnosno približno 29 milijardi godišnje, prema mrežnim stranicama britanske firme.

Szijjarto je u Bakuu istaknuo da Mađarska opskrbu energijom smatra pitanjem nacionalnog suvereniteta.