Mađari preuzimaju njemačke projekte u RS-u

0

Predstavnici više od 20 kompanija iz Mađarske danas će učestvovati na Ekonomskom forumu u Banjaluci. Time je ponovo aktuelizovana priču o saradnji Bosne i Hercegovine sa Mađarskom, na ekonomskom, ali i političkom planu.

Ekonomski forum u Banjaluci biće prilika da se intenzivira saradnja Republike Srpske i Mađarske, navode zvaničnici iz RS, nakon što je uspješno realizovan projekat iz oblasti poljoprivrede. Sada se, kako ističu, finalizuju dogovori da Mađarska preuzme projekte koje je započela Njemačka, prenosi BHRT.

– Oni su odredili već 70, 80 miliona eura da uđu u to. Da nije bilo špekulacije njemačkih firmi, mi bi danas već imali počete projekte sa Mađarima – rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS-a.

Riječ je o projektima vrijednim i više od 100 miliona eura. Mađarska je, kako se ističe, jako važna zemlja u Evropi, jer ima značajno tržište i jaku privredu.

– Ono što je jako dobro jeste da dolaze 23 kompanije, tu su i ministri u vladi Viktora Orbana koji su zaduženi za upravo te sektore. Imaćemo sastanke sa tim kompanijama – naveo je Aleksandar Ljuboja, Privredna komora RS-a.

– Nas žalosti činjenica da je naša razmjena ukupna sa Mađarskom, ne možemo se tu pohvaliti, ona je negdje na razini milijardu i 200 miliona. To je jako malo s obzirom na njen potencijal i kapacitete koje Mađarska može pružiti Bosni i Hercegovini – kazao je Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Republika Srpska preko Fondacije Progresus već realizuje drugi javni poziv kroz program bespovratnih sredstava za nabavku poljoprivrednih mašina i mehanizacije sa Mađarskom u vrijednosti od oko 18 miliona eura. U prvom je to bio iznos od 9 miliona eura.

– Mi u ovom trenutku potpisujemo ugovore sa poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima za 1141 projekat koji je odobren u novom, odnosno drugom javnom pozivu, BTP 23 – rekla je Andrea Jaglica, direktorica Fondacije “Progresus”.