Macron poziva TotalEnergies da ne ide na Wall Street

0

Francuska podržava firme koje vjeruju u zemlju, rekao je njen predsjednik Emmanuel Macron u intervjuu objavljenom u srijedu, odgovarajući na pitanje o potencijalnoj namjeri najveće naftne kompanije TotalEnergies za uvrštenjem na američku burzu.

Stub francuskog CAC 40 blue chip indeksa, TotalEnergies jedna je od najvećih svjetskih naftnih kompanija i važan instrument francuskog utjecaja. Odlazak takvog diva bio bi također udarac prestižu Pariza kao središta međunarodne trgovine.

– Francuska prati one koji vjeruju u Francusku, a ne druge. Mislim da se Total nikada nije žalio što su Francuzi kada su osvajali izvozna tržišta – rekao je Macron za časopis L'Express, dodajući da je TotalEnergiesu u interesu da ostane u Francuskoj.

Stalno u fokusu javnosti zbog svog ugljičnog otiska i neočekivane dobiti od energije, TotalEnergies pod pritiskom je javnosti u svojoj matičnoj zemlji gdje nudi popuste na pumpe vozačima i veliki je poslodavac, prenio je SEEbiz.

Pouyanne je 26. aprila rekao analitičarima da TotalEnergies “ozbiljno” razmatra moguće primarno uvrštenje na burzu u New Yorku kako bi osigurao lakši pristup američkim ulagačima.

– Imamo sve više i više američkih dioničara, a imamo manje europskih dioničara, uključujući francuske dioničare – vjerojatno zbog svih rasprava o ESG-u itd. – rekao je Pouyanne ovog mjeseca.

Naglasio je da će njegova firma zadržati francusku kotaciju čak i ako odluči ući na Wall Street. Pouyanne je rekao da će izvijestiti odbor o planovima do septembra.