Najbogatiji Evropljanin napada tržište vrijedno 30 milijardi dolara

0

Luksuzni div LVMH pokušava steći veći udio na globalnom poslovanju s luksuznim satovima, s novoformiranim odjelom satova i nizom novih, skupljih modela.

LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) je najveća modna grupacija na svijetu u vlasništvu najbogatijeg Evropljanina, Francuza Bernarda Arnaulta. Grupa upravlja brendovima kao što su Louis Vuitton, Dior i Moet & Chandon i mnogi drugi.

Prodaja luksuznih satova širom svijeta ove se godine procjenjuje na oko 30 milijardi dolara, prema firmi za istraživanje tržišta IMARC Group.

Očekuje se da će do 2032. porasti na više od 37 milijardi dolara, kako se globalno bogatstvo bude povećavalo, a generacija Z i milenijalci postali zainteresiraniji za vrhunske mehaničke satove.

LVMH-ov odjel za nakit i satove ostvario je prodaju od 11,8 milijardi dolara u 2023., što predstavlja povećanje organskog rasta od 7 posto. Luksuzni div sada ima 10 brendova satova, uključujući TAG Heuer, Hublot i Zenith, zajedno s brendovima mode i nakita kao što su Louis Vuitton, Bulgari i Dior koji također proizvode satove.

Prošlog mjeseca firma je imenovala Frederica Arnaulta, 29-godišnjeg sina predsjednika i izvršnog direktora LVMH-a Bernarda Arnaulta, izvršnim direktorom LVMH satova, koji uključuje brendove TAG Heuer, Hublot i Zenith, prenio je SEEbiz.

Analitičari procjenjuju da je prodaja te tri marke prošle godine dosegla oko 2 milijarde dolara.

Očekuje se da će Frederic Arnault, koji je lansirao niz vrlo popularnih novih modela u TAG Heueru, prenijeti svoj fokus na inovacije, vrhunske materijale i kreativan dizajn na veću grupu marki. Analitičari kažu da bi LVMH također mogao nastaviti kupovati atraktivne brendove ako postanu dostupni.

U intervjuima za CNBC tokom LVMH-ove Sedmice gledanja u Miamiju, glavni izvršni direktori brendova rekli su da se već čini da će 2024. biti jača od 2023., kada rastuće kamatne stope i strahovi od recesije smanjuju potražnju. Rukovoditelji kažu da ih posebno ohrabruje otpornost američkog potrošača luksuza.

– Sve je u ciklusima, a ljepota Amerike je u tome što su ciklusi vrlo kratki. Prolazimo kroz uspone i padove i sve to, ali mogu vas uvjeriti da je danas Zenith definitivno u usponu s dobrom vučom na tržištima SAD-a – rekao je Benoit de Clerck, izvršni direktor Zenitha.

Prodaja satova slijedi sličan obrazac kao i na širem luksuznom tržištu, gdje su najbogatiji potrošači i dalje najjači. Rukovoditelji kažu da su bogati manje pogođeni rastućim stopama i ekonomskom neizvjesnošću, tako da sve više i više brendova poslužuje “super-trošače” i VIP kolekcionare koji nastavljaju trošiti na najvišu kvalitetu i umijeće.

– Visoka klasa doista je jedan od glavnih pokretača našeg rasta. Mislim da su bogati više nego ikad spremni ulagati u autentične, renomirane i bezvremenske robne marke – rekao je Jean-Christophe Babin, izvršni direktor Bulgarija.