Luksuzni hotel u Sarajevu oduzet vlasnicima

0

Od petka, 3. februara, hotelom i luksuznim studentskim domom “Emiran” u sarajevskom naselju Nedžarići, kao i benzinskom pumpom UMAX u Vogošći, upravlja Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom.

Ova imovina, vrijedna 8,5 miliona KM, oduzeta je od vlasnika u skladu sa Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine.

U decembru prošle godine podignuta je optužnica protiv Emira Šarića, vlasnika “Emirana” i Hasiba Bjelića, vlasnika benzinske pumpe “Umax Group”, zbog krivičnog djela organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja i pranje novca.

Kantonalni sud u Sarajevu po prijedlogu sarajevskog Tužilaštva donio je rješenje na osnovu kojeg se pomenuta imovina oduzima privremeno na godinu i daje na upravljanje Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom.

Direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Kenan Kapo ističe da je ovo zasad najozbiljniji slučaj preuzimanja neke imovine za koju se sumnja da je stečena nelegalnim putem.

Ostaje da se vidi šta će biti sa imovinom nakon godinu dana. Ona može biti prodata, a u tom bi slučaju novac bio uplaćen u budžet ili bi se njime namirile oštećene strane.

Može biti i vraćena vlasniku ako bi on bio oslobođen u sudskom procesu.

(D.S.)