“Lufthansa” postigla novi dogovor sa sindikatom

0

Njemačka avio-kompanija “Lufthansa” saopštila je danas da su postigli novi dogovor sa sindikatom “Verdi” i smanjenju troškova u vrijednosti od 200 miliona eura a zauzvrat naredne godine neće biti obaveznih otpuštanja radnika.

“Lufthansa” je prošle sedmice upozorila da će morati da potroši više gotovog novca u četvrtom kvartalu nego u trećem i da će nove mjere restrukture uticati na rezultate usljed borbe protiv posljedica pandemije virusa korona.

Avio-kompanija i njeni ogranci smanjili su broj svojih linija, flote i osoblje dok se ne očekuje da će se vazdušni saobraćaj oporaviti na nivoe prije pandemije prije 2025. godine.

Cilj aviokompanije je otpuštanje 22.000 radnika.

“Preduzeli smo prvi važan korak ka smanjenju troškova osoblja na kopnu. Međutim, ne možemo usporiti naše napore u nastavku rada na mjerama za rukovođenje u krizi”, naglasio je zvaničnik Mihael Nigeman.

Dogovor sa “Verdijem” je postignut nakon što su u proteklih nekoliko mjeseci razgovori prekidani. “Verdi” optužuje kompaniju da pokušava da otpusti radnike uprkos tome što su uzeli pomoć države od devet milijardi eura.

“Lufthansa” ističe da će 24.000 radnika na kopnu dobiti uobičajne dodatke za Božić ove i naredne godine te dodatke za odbore do kraja naredne godine.

“Verdi” ističe da će članovi morati da glasaju o dogovoru. 

Srna