Lufthansa: Do 26.000 zaposlenih prijeti gubitak posla

0

Lufthansa je u srijedu priznala da su pozicije do 26.000 zaposlenih višak, sugerirajući da će u njemačkom prijevozniku biti smanjeno puno više radnih mjesta nego 10.000 koliko je najavljeno prije nekoliko sedmica.

Glasnogovornica Lufthanse rekla je da aviokompanija procjenjuje da ima višak od 22.000 radnih mjesta sa punim radnim vremenom što je ekvivalent za  26.000 zaposlenih.

Lufthansa je prošle sedmice najavila široko restrukturiranje, od smanjenja radnih mjesta do prodaje imovine, jer nastoji vratiti državno jamstvo od 9 milijardi eura i izboriti se sa gubicima nastalim zbog pandemije, javlja Reuters.

Tada je rečeno da će smanjenje radnih mjesta biti „znatno veće“ od 10.000 što je ranija procjena.

Kompanija pokušava postići dogovor sa sindikatima kako bi zaposlenici radili na pola radnog vremena a traži i druge načine smanjenja troškova osoblja prije nego što održi vanrednu opću skupštinu 25. juna.

Sindikat kabinskog osoblja zatražio je da se Lufthansa obaveže da će izbjeći prisilne otkaze ali su rekli da se naporno trude da se do skupštine postigne dogovor.

U međuvremenu, sindikat koji predstavlja pilote rekao je da su članovi ponudili smanjenje plata do 45%, ukupno u iznosu od oko 350 miliona eura, ali zauzvrat žele da kompanija pokuša sačuvati što više radnih mjesta.

D. Hadžić