Lothar Thoma novi direktor za Air & Sea u Gebrüder Weiss-u

0

Nadzorni odbor imenovao 52-godišnjaka nasljednikom Heinza Senger-Weissa   

Lauterach, 9. januara 2020. Lothar Thoma preuzima početkom 2020. odgovornost za područje Air & Sea u internacionalnoj transportnoj i logističkoj kompaniji Gebrüder Weiss. Doktor ekonomije upotpunit će Upravu u kojoj su još Wolfram Senger-Weiss (predsjednik), Peter Kloiber i Jürgen Bauer.

Odgovarajuću odluku donio je Nadzorni odbor kompanije Gebrüder Weiss u decembru 2019. Kao što je kompanija sredinom godine objavila, prethodnik Heinz Senger-Weiss (45) odlučio je napustiti svoju operativnu ulogu u Upravi kompanije Gebrüder Weiss na kraju godine. 

52-godišnjeg Thomu očekuju sada raznovrsni zadaci u globalnom preduzeću: Gebrüder Weiss, danas prisutnom u 30 zemalja. Najzapadnija poslovnica je u San Francisku, a najistočnija u Tajpehu, Tajvan. Na važnim prekomorskim čvorištima firma Gebrüder Weiss se uz svoju ekspertizu u području vazdušnog i brodskog poslovanja dodatno pozicionira kao specijalist u području logističkih rješenja sa vlastitim terminalima.

Među njima Los Angeles, Chicago, Atlanta, Singapur, Hongkong, Šangaj i Tokio. Iskazani cilj preduzeća je da svojim klijentima širom svijeta ponudi jedinstvene standarde i IT rješenja u području upravljanja lancem snabdijevanja. S ovom uslugom Gebrüder Weiss želi dodatno ojačati svoj položaj među vodećima u kvalitetu ove industrijske grane. 

Svoju djelatnost za Gebrüder Weiss u području vazdužnog i brodskog prevoza Lothar Thoma je započeo već 1. septembra 2019. Od tad su sve aktivnosti u tom području sukcesivno prebacivane njemu. Rođen u pokrajini Baden-Württemberg već duže od 20 godina radi u logističkoj branši i donedavno je, kao predsjednik uprave,  bio odgovoran za ukupno poslovanje internacionalnog logističkog koncerna. Prije toga je obavljao dužnosti na vodećim pozicijama kod renomiranih internacionalnih transportnih i logističkih preduzeća.

Lothar Thoma, direktor za Air & Sea kod Gebrüder Weiss. (Izvor: Gebrüder Weiss / Frederick Sams)

Lothar Thoma je u Upravi komanije Gebrüder Weiss odgovoran za područje Air & Sea. (Izvor: Gebrüder Weiss / Frederick Sams)

O preduzeću Gebrüder Weiss

Sa više od 7.100 zaposlenih, 150 vlastitih podružnica i privremenim godišnjim prometom od oko 1,67 milijardi eura (2018.), Gebrüder Weiss se ubraja među vodeće evropske transportno-logističke kompanije u Evropi.

Gebrüder Weiss Holding AG sa sjedištem u Lauterachu (Austrija), uz svoje glavne poslovne djelatnosti – kopneni, vazdušni i brodski prevoz tereta te logistiku, obuhvaća i čitav niz visokospecijalizovanih industrijskih rješenja i kompanija kćeri – među njima, između ostalog, logističko savjetovanje x|vise, tectraxx (specijalist u branši visokotehnoloških (High-Tech) preduzeća), dicall (komunikacijska rješenja, istraživanje tržišta, obuka), Rail Cargo (željeznički transporti) i paketnu službu Gebrüder Weiss koja je član austrijskog DPD-a.

Ovo udruživanje omogućava koncernu da brzo i fleksibilno reaguje na zahtjeve kupaca. Sa mnoštvom ekoloških, ekonomskih i socijalnih mjera se porodično preduzeće, čija istorija u transportnoj industriji seže unazad više od 500 godina, smatra danas prethodnikom po pitanju održivog gospodarenja.

Kontakt

Gebrüder Weiss Unternehmenskommunikation

Merlin Herrmann

press@gw-world.com

Bundesstraße 110, A-6923 Lauterach

T +43.5574.696.2169

F +43.5.9006.2173

www.gw-world.com 

www.gw-world.com/de/news