London zabranjuje oglašavanje nezdrave hrane u javnom prijevozu

0

Britanska prijestolnica je najavila zabranu oglašavanja nezdrave hrane u javnom prijevozu, ističući kako tim potezom žele pomoći u borbi protiv pretilosti kod djece.

Slijedom zabrane koja stupa na snagu u februaru iduće godine proizvođačima hrane i pića bit će dopušteno samo oglašavanje zdravijih proizvoda, umjesto pukog oglašavanja brendova, objavili su londonska kompanija za javni prijevoz TfL i gradonačelnik Sadiq Khan.

“S obzirom na 30 miliona putovanja dnevno u TfL-u, njegov oglašivački prostor nudi ključnu priliku za promoviranje kvalitetne hrane i zdravog stila života među djecom i članovima njihove porodice odnosno skrbnicima”, objavili su u zajedničkom saopćenju, prenosi Hina.

Istraživanje je pokazalo da 82 posto Londončana podržava zabranu.

“Zabrana oglašavanja nezdrave hrane u javnom prijevozu dio je paketa mjera koje uvodim”, objavio je gradonačelnik Khan na Twitteru.

“Moramo poduzeti oštre mjere u borbi protiv dječje pretilosti koja je tempirana bomba a sastavni je dio toga smanjena izloženost oglašavanju nezdrave hrane”, poručio je Khan.

Slavni kuhar Jamie Oliver podupro je potez gradonačelnika i gradskog preduzeća za prijevoz.

“Imaju nadmoćnu podršku Londončana koji su jasno i glasno poručili da žele javni prijevoz sa zdravijim oglasima i porukama”, objavio je slavni kuhar na Twitteru.

Iz londonske kompanije za javni prijevoz ističu sve više dokaza da izloženost djece oglašavanju manje zdrave hrane povećava rizik od prekomjerne težine ili pretilosti.

Hina