Ljevnaić: Gondola Poljice – kruna ovogodišnjih kapitalnih investicija

0

Najveći projekat Olimpijskog centra Јahorina ove sezone je gondola Poljice, sa svjetlosnim efektima i moderno dizajniranim stanicama i kabinama, izjavio je direktor ovog centra Dejan Ljevnaić.

On je istakao da su vrijedne pažnje i dvije šestosjedne žičare Rajska dolina i Trnovo, te sidro Јavor i lift Spust, kao potpuno nove instalacije koje će ove zime prevoziti skijaše na olimpijskoj ljepotici Јahorini.

– Zadovoljstvo mi je da predstavim sve investicije koje su u završnoj fazi realizacije i zahvaljujući kojima Јahorinu ove sezone pretvaramo u broj jedan ski-centar u ovom dijelu Evrope – izjavio je Ljevnaić u intervjuu za Srnu.

On je naveo da Јahorina sada na svojih 47 ski-staza raspolaže sa ukupno 14 instalacija vertikalnog transporta i tri ski-vrtića za najmlađe posjetioce.

Ljevnaić naglašava da je nova rasvjeta na Јahorini već zasijala na stazi Novak Đoković, koja će prvi put ove sezone biti dostupna i za noćno skijanje, ambijentalno je uređen i gornji dio planine, a proširen je i dobro poznati ugostiteljski objekat “Olimpijski bar”, koji će novu zimsku sezonu dočekati sa kapacitetom većim za 100 mjesta.

Prema njegovim riječima, sa novih sedam kilometara dugim sistemom za osnježavanje, Olimpijski centar Јahorina garantuje dobro pripremljene ski-staze.

Ljevnaić pojašnjava da je gondola Poljice najsavremenija gondola na najfrekventijoj ski-lokaciji, sa najnovijom tehnologijom, svjetlosnim efektima, najnovijim kabinama i povećanim kapacitetom od 3.600 skijaša na sat.

Polaz i izlaz ove gondole kreirala je poznata italijanska dizajnerska kuća Pininfarina.

– U toku su finalni radovi na izgradnji šestosjeda Rajska dolina, koji je smješten u gornji dio planine – čuvenu Rajsku dolinu. Prije nekoliko dana smo radili testnu vožnju i sve funkcioniše odlično. Nestrpljiv sam da vidim reakcije skijaša. Izgradnjom ovog šestosjeda čiji je kapacitet 2.400 skijaša na čas biće smanjena gužva na najfrekventnijoj lokaciji na planini, a skijaši će imati priliku da uživaju u skijanju na najbajkovitijem dijelu Јahorine – poručuje Ljevnaić.

Govoreći o realizaciji projekata na području opštine Trnovo, Ljevnaić navodi da je u toku i prebacivanje instalacije šestosjeda Poljice sa kapacitetom od 2.400 skijaša na čas u naselje Trnovo, gdje su prethodno izvršeni radovi na uređenju terena.

– Ovaj dio Јahorine dobija i nove ski-staze koje će biti prekrivene sistemom osnježavanja, a raspolagaće i ski-vrtićem sa pokretnom trakom i zabavnim rekvizitima za najmlađe – dodao je Ljevnaić.

On ističe da je najljepši dio Јahorine, čuvena Rajska dolina, dodatno upotpunjena sa još dva ski-lifta, nazvana “Јavor” i Spust, koji će prevoziti skijaše do polaza staze Spust, gdje se 1984. godine održalo olimpijsko takmičenje.

Kapacitet ove dvije instalacije ukupno je 1.950 skijaša na čas.

Ljevanić kaže da već postojeći Tehnoalpin sistem osnježavanja dobija svoju nadogradnju na sedam kilometara ski-staza, a realizacijom ovog projekta Јahorina će imati ukupno 18 kilometara ski-staza prekrivenih sistemom za vještačko osnježavanje.

– Јahorina je jedina planina koja je dobila tu privilegiju da njena ski-staza nosi naziv najboljeg tenisera na svijetu – Novaka Đokovića. Ljubitelji noćnog skijanja će se sigurno obradovati projektu osvetljenja upravo ove staze, dužine 1.000 metara, što predstvlja dodatno proširenje ponude u večernjem terminu na ukupno pet kilometara ski-staza za noćno skijanje – naveo je Ljevnaić.

Ljevnaić ukazuje i na činjenicu da će polazna i izlazna stanica čuvenog dvosjeda Ogorjelica, koji je najveći podsjetnik na period ZOI 84, dobiti novi i moderniji izgled.