Ljajić: Srbija i BiH neće učestvovati na sastancima CEFTA u Prištini

0

Srbija i Bosna i Hercegovina neće učestvovati na sastancima radnih tijela CEFTA u Prištini 20. i 21. novembra, kao ni na ministarskom sastanku u okviru CEFTA sedmice, koji će takođe biti održan u Prištini 3. decembra, kaže za Tanjug potpredsjednik Vlade i ministar trgovine turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Prema Ljajićevim riječima to je zajednički zaključak njegovog današnjeg telefonskog razgovora sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem.

– Besmisleno je da zabijamo glavu u pijesak i ponašamo se kao da se ništa ne događa i da je situacija normalna, a svima nam je jasno da je nakon uvođenja takse od 10 odsto za robu iz Srbije i BiH koja dolazi na Kosovo, ovo najveća kriza od početka funkcionisanja CEFTA sporazuma – kazao je Ljajić i dodao.

– Zamislite da u takvoj situaciji i Šarović i ja pričamo o olakšavanju trgovine i uklanjanju barijera, a mi trenutno imamo uvedene ne barijere, nego barikade od strane privremenih institucija u Prištini. I pritom se još pojedini kosovski ministri hvale time što je smanjen obim trgovine sa Srbijom – rekao je on.

Potpredsjednik Vlade ističe da je zajednički cilj Srbije i BiH da se pomenute mjere uvedene od strane privremenih institucija u Prištini ukinu i da se onda “započnu razgovori ne samo ukidanju vancarinskih barijera, već o suštinskom stvaranju zajedničkog ekonomskog prostora u ovom dijelu Evrope.

Ljajić i Šarović će početkom sljedeće sedmice na sastanku u Sarajevu utvrditi čitav niz zajedničkih aktivnosti koje će dvije države preduzeti u cilju ukidanja sporne takse uvedene od strane institucija u Prištini, prenijela je agencija Tanjug.