Ljajić: Od Balkanske unije svi će profitirati

0

Potpredsjednik vlade i ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić rekao je da je učinjen prvi korak ka formiranju Balkanske unije, čiji je konačni cilj ekonomsko udruživanje tržišta Srbije, Crne Gore, Makedonije, BiH, Albanije i Kosova i Metohije.

Usaglasili smo takozvani “protokol pet”, koji podrazumijeva olakšanje trgovine robama. Svi su potpisali i trebalo bi da stupi na snagu do kraja godine, rekao je Ljajić za današnji Srpski telegraf.

Prema njegovim riječima, načelno je usaglašen i “protokol šest”, koji podrazumijeva liberalizaciju trgovine uslugama.

Korak po korak idemo ka carinskoj uniji kao konačnom cilju, naveo je Ljajić, naglašavajući da to nikako nije zamjena za EU, već priprema regiona za lakši pristup evropskoj zajednici.

Svako zasebno je malo tržište i kao takvi nismo dovoljno interesantni za veća strana ulaganja i investicije, a naše firme nisu dovoljno konkurentne da na svjetskom tržištu vode bitku sa velikim multinacionalnim kompanijama, kazao je on.

Iz toga proističe neophodnost da udružujemo kapacitete, jer nije isto kada nastupate kao tržište od nekoliko miliona ljudi, i od skoro 22 miliona ljudi, rekao je Ljajić.

List navodi da je ideja potekla od srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, dobila je podršku evropskog komesara Johanesa Hana, a zatim Evrope i Njemačke, koje su spremne da izdvoje novac za realizaciju.

Tanjug