Ljajić: Ne raskidamo saradnju sa “Huavejem”

0

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da ne postoji osnov da Srbija raskida saradnju sa kineskom kompanijom “Huavej”, kojoj je američka kompanija “Gugl” suspendovala licencu.

– Ne želimo da budemo kolateralna šteta sukoba velikih telekomunikacionih kompanija. Ovde je reč o sukobu dva giganta – rekao je Ljajić za Radio Slobodna Evropa.

On je podsjetio da je u toku realizacija više ugovora koje je Srbija potpisala sa tom kineskom kompanijom.

– Do kraja iduće godine 750.000 domaćinstava biće povezano optičkom mrežom, što je upravo rezultat potpisanog dogovora sa “Huavejom”, vrednog 150 miliona evra – naveo je Ljajić.

On kaže da je ova kineska kompanije bila korektan partner Srbiji, te napominje da mnoge telekomunikacione kompanije u Evropi, takođe, ne namjeravaju da prekinu saradnju sa “Huavejem”, koji je trenutno najveći snabdijevač telekomunikacionom opremom u svijetu.

Povodom optužbi SAD o navodnim prisluškivanjima “Huaveja” i prenošenju osjetljivih informacija vlastima u Kini, Ljajić je rekao da takvih bezbjednosnih prijetnji u Srbiji nije bilo.

– Bezbednosnih pretnji nije bilo. Ukoliko ih u perspektivi bude, institucije će adekvatno reagovati. Za sada nema nikakve potrebe da se od toga pravi slučaj, pre nego što se na tom planu bilo šta desilo – rekao je on.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa stavila je “Huavej” na crnu listu kompanija, a potom je američka kompanija “Gugl” suspendovala licencu ovoj kineskoj kompaniji, što znači da će kineski proizvođač mobilnih telefona ostati samo na osnovnoj verziji Android operativnog sistema.