Lira nikad slabija, Erdogan u okršaju sa Zapadom a stvari bi mogle postati još gore

0

Turska lira pala je danas (ponedjeljak) na novi rekordno nizak nivo nakon što je predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao da će protjerati ​​deset stranih ambasadora, uključujući američkog.

Danas u 11.45 sati po londonskom vremenu trgovalo se lirom po kursu od 9,738 za dolar, što je najniža vrijednost ikada.

Erdogan je tokom subotnjeg skupa izjavio da je tražio da se deset ambasadora proglase “persona non grata”, nakon što su pozvali na oslobađanje turskog filantropa Osmana Kavale koji je u zatvoru.

Analitičari su upozorili da će lira – koja je prethodne sedmice već dosegla rekordno nizak nivo nakon što je turska centralna banka snizila svoju ključnu kamatnu stopu uprkos rastućoj inflaciji – pasti još više ako ako Erdogan nastavi ovim putem. Ove je godine lira je pala za 24 posto u odnosu na dolar.

Ako se Erdoganova prijetnja izvrši, to bi izazvalo najgoru krizu između Turske i zapadnog svijeta otkako je Erdoganov AKP došao na vlast 2002. – napisao je u ponedjeljak supredsjednik Tenea, Wolfango Piccoli, prenosi američki CNBC.

Promatrači napominju da se čini da se Ministarstvo vanjskih poslova još uvijek nije pridržavalo Erdoganovih uputa jer “niko od diplomata nije službeno obaviješten”, napisao je Piccoli. Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, odgovoran za provođenje naredbe, još nije komentirao to pitanje.

Erdoganovi komentari potaknuli su strah od pojačanih napetosti između Zapada i Turske, što je pogodilo ionako slabu liru. Ulagače je dugo brinuo manjak nezavisnost centralne banke od Erdogana, koji je rekao da su kamatne stope “vrag” i drži nekonvencionalno uvjerenje da će njihovo smanjenje smanjiti inflaciju – suprotno od onoga što većina ekonomista tvrdi.

Ako bi ambsadori bili protjerani, “nedostatak zapadnih diplomatskih predstavnika u Ankari naštetit će Erdoganu”, rekao je Timothy Ash, strateg tržišta u razvoju u Bluebay Asset Managementu.

Prema njegovim riječima, ovih deset zemalja će smanjiti interakciju s Erdoganovom vlašću, a ulaganja u Tursku će se smanjiti.

Deset zemalja čiji su ambasadori na meti Erdogana su – SAD, Kanada, Francuska, Njemačka, Danska, Norveška, Švedska, Finska, Novi Zeland i Nizozemska. Oni čine polovinu 10 najvećih trgovinskih partnera Turske. Grupa također uključuje sedam članica NATO-a i šest članica EU.