Lijekovi za Covid-19 doći će mnogo prije vakcine

0

Naučnici širom svijeta utrkuju se u razvoju testova, lijekova i vakcina protiv virusa Covid-19.

Kratkoročno gledano, testovi su prioritet. Nakon testiranja, regulatori pokušavaju dobiti što je moguće brže i sigurnije lijekove, koji će služiti kao most do pronalaska vakcine za koju će vjerojatno trebati najmanje 12 mjeseci, izjavio je komesar američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) Stephen Hahn.

Naučnici se uglavnom slažu da će lijekovi vjerovatno doći prije vakcine.

– Ako se pojavi dobar tretman, kakav god da je, očekujemo da će regulatori prioritetno odrediti brzu proceduru – rekla je Laura Sutcliffe, analitičarka zdravstvene zaštite u UBS-u.

Lijekovi

Američki regulatori većinom se oslanjaju na prethodno razvijene lijekove. Na konferenciji za novinare s predsjednikom Donaldom Trumpom, komesar FDA potvrdio je da agencija trenutno analizira lijekove koji su već odobreni za druge bolesti.

Nekoliko tretmana je posljednjih dana u centru pažnje: Gileadov remdesivir, Regeneronova kevzara i generički antimalarijski lijek klorokin (i alternativna verzija nazvana hidroksiklorokin).

Remdesivir je razvio američki farmaceutski gigant Gilead Sciences Inc, a prethodno je ispitivan za liječenje MERS-a, druge vrste koronavirusa i ebole.

Remdesivir se trenutno nalazi u kliničkim ispitivanjima te je također dopušten za “suosjećajnu upotrebu” – što znači da se može koristiti za liječenje teško bolesnog pacijenta kada nisu dostupni drugi tretmani.

Farmaceutski tim Credit Suisse napominje da je to najrazvijenija nova terapija, ali da postoje zabrinutosti u vezi s dostupnosti.

Biotehnički div Regeneron Pharmaceuticals ispituje lijek kevzara za upotrebu protiv Covid-19. Trenutno se koristi za liječenje reumatoidnog artritisa. Regeneron je zajednički razvio lijek s francuskom zdravstvenom firmom Sanofi.

Klorokvin je generički lijek protiv malarije koji se pokazao obećavajući za liječenje Covid-19. Njemački konglomerat Bayer objavio je da je američkoj vladi kao pomoć u borbi protiv virusa darovao 3 miliona tableta svog malarijskog lijeka rezohin koji je napravljen od klorokvin fosfata.

Farmaceutski tim Credit Suisse smatra da su proizvodnja i snabdijevanje ključni izazovi za većinu predloženih terapija Covid-19 i, s vremenom, vakcine.

– Globalna pandemija zahtijeva ogromnu količinu lijekova u vrlo kratkom vremenu. Prema našem mišljenju, trebat će nekoliko mjeseci da se proizvedu dovoljne količine poznatih i novih lijekova – kazali su.

Vakcina

Obično razvoj vakcine traje više od pet godina i zahtijeva značajna kapitalna ulaganja. Taj dugotrajni postupak stvorio je probleme u prošlosti, na primjer, kod ebole.

Ali sada je naučna zajednica bolje pripremljena nego što je bio slučaj s ebolom.

Osnovano je tijelo koje će koordinirati razvijanje vakcine protiv pandemija i sada istraživači mogu koristiti rad koji je obavljen tokom prethodnih epidemija.

Iako je posljednjih sedmica postignut značajan napredak, posebno od biotehnoloških firmi specijaliziranih za molekule mRNA (koje se koriste da upute tijelo da proizvede vlastiti odgovor na borbu protiv niza bolesti) poput Moderne i BioNtech, ovaj je pristup uspješniji u veterini nego kod ljudi.

Nema garancije da će biti uspješni.

Paralelno s radom ovih biotehnoloških firmi, tradicionalni farmaceutski divovi poput firmi GlaxoSmithKline i Sanofi oslanjaju se na svoje iskustvo bavljenja sezonskom gripom kako bi pokušali smisliti imunizaciju. Ali ni tu nema garancije uspjeha.

Testiranje

Nekoliko zemalja, posebno SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo, suočavaju se s velikim kritikama zdravstvenih stručnjaka zbog testiranja.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u četvrtak da UK pregovara o kupovini stotina hiljada testova kojima bi se moglo utvrditi je li neko imao Covid-19 provjeravanjem prisutnosti antitijela.

Ustvrdio je da bi to moglo označiti prekretnicu u borbi protiv virusa.

Firma za dijagnostiku Cepheid saopštila je da je dobila hitno odobrenje od američke Uprave za hranu i lijekove da koristi svoj brzi molekularni test koji može otkriti virus koji uzrokuje Covid-19 u roku od 45 minuta.

Neprekidni proces

Zdravstvene firme i regulatori moraju održati ravnotežu: oni se moraju boriti protiv vremena kako bi što prije na tržište izbacili učinkovit tretman i vakcine, ali ujedno moraju osigurati da ti tretmani nemaju negativne učinke na pacijente.

Za to su potrebna stroga i intenzivna klinička ispitivanja.

Ovo je kontinuirani proces i svaki aspekt rješenja je bitan – od testiranja do liječenja do imunizacije.