Lenovo upozorava na moguća poskupljenja zbog carina

0

U protekla tri mjeseca najveći svjetski proizvođač kompjutera učvrstio je svoju vodeću poziciju, povećao dobit, no zabrinutost zbog trgovinskog rata raste.

Trgovinski rat SAD-a i Kine do sada nije nikome donio ništa dobro, a čini se kako bi mogao utjecati i na cijene najvećeg svjetskog proizvođača kompjutera, Lenovo.

Iz ove kineske kompanije izvijestili su o svojim finansijskim rezultatima za drugi kvartal ove godine, a pokazatelji su im još jednom rekordni.

U tri mjeseca, od aprila do juna, Lenovo je zabilježio rast ukupnog svjetskog tržišta kompjutera od 1,5%, a na takvom su tržištu oni ostvarili udio od 25,1%.

Istodobno su ubilježili i porast prihoda od 5%, najviše iz sektora ličnih računara, da bi u konačnici u promatranom razdoblju imali i još jednom rekordnu neto dobit od 162 miliona američkih dolara.

Zabrinuti zbog carina

No, da ne bi sve bilo sjajno pobrinuo se američki predsjednik Donald Trump koji nastavlja potencirati spomenuti trgovinski rat i najavljuje uvođenje novih carina na kineske proizvode. Zbog tih bi carina, upozoravaju iz Lenova, oni mogli biti prisiljeni podizati cijene svojih proizvoda u budućnosti. Nove carine od 10% koje će se odnositi na desktop računare trebale bi na snagu stupiti u septembru, a one na tablete i mobitele u decembru.

Iz Lenova stoga kažu da bi, barem u SAD-u, moglo doći do poskupljenja njihovih proizvoda. Izbjeći carine bi se moglo premještanjem dijela proizvodnje iz Kine u SAD, no i to bi neminovno dovelo do rasta cijena računara.

Uprkos sjajnim finansijskim rezultatima, zbog najave mogućeg rasta cijena uslijed carina, dionice Lenova na berzi su izgubile preko 6% na vrijednosti nakon objave ovog izjveštaja.

(Bug.hr)