Lekcija iz Berkeley Springsa: Dokad ćemo uvoziti vodu!

0

Informacija da je Tešanjski kiseljak ponovo proglašen jednom od najboljih voda na svijetu, još jednom je izazvala polemiku na društvenim mrežama i forumima o prekomjernom uvozu flaširane vode.

Kako smo objavili, voda iz Tešnja je tokom vikenda ponovo izabrana za jednu od najboljih, na prestižnom takmičenju u američkom Berkeley Springsu.

Brojni korisnici društvenih mreža i foruma ovim povodom opet su izrazili negodovanje zbog činjenice da BiH uvozi ogromne količine flaširane vode, iako su naše vode mnogo kvalitetnije.

Kako su nedavno objavili mediji, BiH je za 11 mjeseci prošle godine uvezla 152,5 miliona litara vode u vrijednosti od 133,07 miliona KM, što je više za 21 milion KM u odnosu na isti period 2016. godine.

Istovremeno, izvoz vode domaćih proizvođača izvan granica BiH u prvih 11 mjeseci iznosio je 45,8 miliona KM.

Interesantno je da je BiH samo mineralne i gazirane vode bez zaslađivača uvezla u vrijednosti od 20 miliona KM, što je za skoro pet puta više od vrijednosti iste izvezene vode.

Najviše nezaslađene vode BiH je uvezla iz susjedne Hrvatske, i to 19,6 miliona litara u vrijednosti od 9,1 milion KM, dok je u istu zemlju izvezla tri puta manju količinu.

Pored Hrvatske, BiH je tokom godine najviše uvozila vodu iz Srbije i Slovenije.

Ono što je apsurdno je da je BiH, prema istraživanjima, bogatija vodom od susjednih zemalja.

BiH je prva u regiji, a sedma u Evropi po izvorima pitke vode. BiH ima 9,460 kubnih metara pitke vode po stanovniku.

Stručnjaci navode da je kvalitet naše flaširane vode daleko ispred uvozne. Prema nekim procjenama, u zemlji ima više od 200 izvora mineralne vode, dok je iskorišteno nešto više od jedan posto.