Lasić najavio radove na južnoj obilaznici Mostara

0

Radovi na izgradnji južne obilaznice Mostara nastavljaju se tokom idućih nekoliko dana. Naime, već ove sedmice bit će potpisan ugovor za nadzor na izgradnji poddionice Miljkovići (rotor Varda) – ulaz u tunel Novi, najavio je za Večernji list ministar prometa i veza Federacije BiH Denis Lasić.

– Izgradnja poddionice Miljkovići (rotor Varda) – ulaz u tunel Novi, dužine oko 1,5 km, obuhvaća i izgradnju trase u dužini oko 1,3 km te izgradnju vijadukta Marijanovića Draga dužine oko 200 m. Ugovor za radove zaključen je s izvođačem JV Hering d. d. Široki Brijeg & KTM Brina d.o.o. Posušje. Vrijednost ugovora iznosi 7.625.528 KM bez PDV-a, a rok za izvođenje je 18 mjeseci. U toku su pripremne aktivnosti za početak radova – ističe Lasić.

Dodaje kako se za početak radova čeka samo na potpisivanje spomenutog ugovora o nadzoru.

Odlukom Vlade Federacije BiH od 28. februara 2019. godine o usvajanju programa utroška sredstava “Kapitalni transferi javnim poduzećima – Transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta” za 2020. godinu za projekt izgradnje južne obilaznice Mostara osigurana su sredstva u iznosu od 2.000.000 konvertibilnih maraka, od kojih je 1.000.000 namijenjen za eksproprijaciju, 1.000.000 KM za radove i nadzor, prenio je Bljesak.