Lani u Tursku izvezeno meso u vrijednosti od 87 miliona KM

0
Delegat Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBIH) Mario Karamatić (HSS) zatražio je danas od ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića odgovor na pitanje o malverzacijama kada je u pitanju izvoz mesa u Tursku.
Naglasio je da ukoliko su te informacije tačne u pitanje će biti doveden izvoz mesa u Tursku, a malverzacije je važno razotkriti te navesti firme koje su nepravilno poslovale.
Šarović je iznio podatak da je u 2015. u Tursku izvezeno mesa u vrijednosti od 87 miliona KM, u 2014. izvezeno je 5,6 miliona KM, dok je u 2012. i 2013. godini izvezeno simboličnih 6.000 KM.
Podsjetio je da je vlada Turske odobrila uvoz smrznutog i svježe rashlađenog mesa iz BiH u Tursku u količini od 15.000 tona godišnje i 1.000 tona prerađenog goveđeg mesa (kavurme).
Ministar Šarović naglasio je da su nakon informacija o malverzacijama provodene procedure provjere ovih te da su uočene brojne nepravilnosti poput nepostojanja veterinarskih inspektora, izvozni objekti nisu u skladu s propisanim procedurama, a otkriveno je i 725 falsificiranih pasoša životinja kod tri izvoznika te falsificirane ušne markice.