Lani izvoz manji za 3,17 odsto, a uvoz za 1,45 odsto

0

Izvoz iz BiH u prošloj godini iznosio je 11,86 milijardi KM, što je manje za 3,17 odsto ili oko 500 miliona KM u odnosu na 2018. godinu, dok je uvoz bio nešto manji od 20 milijardi KM i manji je za 1,45 odsto u odnosu na prethodnu godinu, izjavio je predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković.

Na prezentaciji spoljnotrgovinske razmjene BiH sa svijetom u prošloj godini, on je rekao da je pad izvoza nastao i kao posljedica previsokih tarifa pri izvozu na samoproglašeno Kosovo.

“Tu smo izgubili tržište od 132 miliona KM, te 300 miliona KM prometa koje je radio samo `Aluminij` koji nažalost ove godine nije u funkciji”, rekao je Vuković na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je naveo da pad izvoza od 3,17 odsto nije vezan samo za situacije u vezi sa izvozom na samoproglašeno Kosovo i prestanka rada mostarskog “Aluminija”, već se problemi dešavaju i u smislu pada industrijskog rasta u Njemačkoj, gdje je došlo do pada potražnje određene robe za auto-industriju iz BiH.

“Na spoljnotrgovinski deficit BiH uticala je i promjena fiskalne politike u Italiji, ali i Bregzit”, naveo je Vuković.

Prema njegovim riječima, Njemačka, Hrvatska, Srbija, Italija i Austrija još su najznačajniji partneri u spoljnotrgovinskoj razmjeni BiH koja je inače najveća sa zemljama članicama EU.

Kada je riječ o izvozu BiH, on je naveo da je učešće zemalja članica EU 72 odsto, zemalja Cefte 17,4 odsto, te zemalja Efte i ostalih 10,6 odsto.

On je naveo da je u Njemačku izvezeno robe u vrijednosti 1,69 milijardi KM što je, kako je rekao, značajan iznos, iako je zabilježena određena stagnacija.

“Što se tiče Hrvatske ukupna trgovinska razmjena je velika i ostvareno je gotovo 1,45 milijardi KM i uvoza 3,51 milijardu KM. Povećan je izvoz, ali i uvoz iz Srbije gdje su u razmjeni dominirali koks, električna energija, prehrambeni proizvodi”, rekao je Vuković.

Prema njegovim riječima, neke od neophodnih mjera za smanjenje deficita i povećanje ekonomskih aktivnosti odnose se na poboljšanje stope rasta BDP-a kroz inovacije i privlačenje investicija posebno u prerađivačku industriju.

“Tu je i intenziviranje radova u javnoj infrastrukturi, osvajanje novih tržišta, kao i jačanje ekonomskih veza sa regionom”, naglasio je predsjenik Spoljnotrgovinske komore BiH.

Srna