Lagarde vjeruje u oporavak eurozone

0

Predsjednica Evropske centralne banke Christine Lagarde založila se u srijedu protiv ekonomskog pesimizma, tvrdeći da će do oporavka doći čim splasne neizvjesnost izazvana pandemijom i da Evropa posjeduje sve alate potrebne za prevazilaženje krize.

Iako je veći dio 19-člane eurozone u lockdownu, Lagarde, kako navodi Reuters, i dalje predviđa oporavak, pod uslovom da od drugog kvartala budu ukinuta ekonomska ograničenja i da monetarni blok savlada „izazovan“ početak vakcinacije.

Prije samo mjesec dana ECB je smanjila prognozu rasta eurozone za ovu godinu na 3,9 posto, ali pooštravanje mjera ograničenja kretanja i poslovnih aktivnosti širom eurozone, uključujući Njemačku i Francusku, uz sporo uvođenje vakcina, dovelo je već tokom prve dvije sedmice 2021. u pitanje ove procjene, ocjenjuje britanska agencija.

„Mislim da su naše posljednje projekcije iz decembra i dalje vrlo prihvatljive. Naša prognoza je zasnovana na pretpostavci da će mjere zključavanja trajati do kraja prvog kvartala“, rekla je Lagarde.

ECB je 10. decembra saopštila da je u svojim prognozama pošla od pretpostavke da će dovoljan nivo kolektivnog imuniteta na koronavirus biti dostignut prije kraja 2021.

„Zabrinjavajuće bi bilo da i poslije kraja marta države članice moraju da zadrže mjere zaključavanja, i ako bi, na primjer, planovi vakcinacije bili usporeni“, dodala je Lagarde, prenosi agencija Tanjug.

Uporno jačanje eura prema dolaru takođe predstavlja rizik u smislu kočenja privrednog rasta i inflacije, a Lagarde je tim povodom ukazala na opreznost ECB-a u vođenju monetarne politike.

„Veoma smo pažljivi, i dalje ćemo s velikom pažnjom pratiti uticaj na cijene koji imaju devizni kursevi“, istakla je, dodajući da ECB ne cilja nijedan određeni nivo deviznog kursa.

Lagarde je takođe najavila da bi ECB mogla ponovo da poveća svoj program podsticaja kupovinom obveznica ako bude potrebno, ali i da bi, ukoliko kriza prođe, mogla da se uzdrži od korištenja cjelokupnog iznosa od 1,85 biliona eura (2,25 biliona dolara) opredijeljenog za te kupovine.

„Ako dogovoreni iznos ‘u koverti’ bude suvišan i ne treba nam cijela koverta, onda je to tako. Kupovaćemo u mjeri koja je dovoljna da ostvarimo naš cilj – povoljne uslove finansiranja. Ako bude potrebno više, rekalibrisaćemo iznos“, rekla je Lagarde.