Kuvajtski investitori: Ulaganja bi bila veća da je ambijent povoljniji

0

Direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Milica Marković razgovarala je danas sa predstavnicima Kuvajtsko-bosanskog poslovnog vijeća.

Kuvajtski investitori koji posluju u BiH ističu da bi investitori iz Kuvajta više ulagali u BiH ukoliko bi poslovni ambijent bio povoljniji i jednostavniji, te su govorili o njihovom iskustvu i poteškoćama koje su imali, počev od osnivanja kompanije pa do realizacije projekta. Kao najznačajnije probleme navode poreski sistem u zemlji i pitanje boravišnih dozvola za strance, te naglašavaju da investitori idu tamo gdje je jednostavnije poslovati.

Direktorica Marković je informisala goste o nadležnostima različitih nivoa vlasti u BiH i da će FIPA raditi na predlaganju mjera za unapređenje poslovnog ambijenta kako bi BiH učinili konkurentnijom investicijskom destinacijom.

Kuvajtski investitori su, ukoliko se otklone postojeći problemi, pokazali interes i za druge projekte širom Bosne i Hercegovine, te će u narednom periodu FIPA-i uputiti pisma namjere za realizaciju određenih pojekata. Direktorica Marković je istakla da će nakon toga FIPA pružiti svu podršku u odabiru najadekvatnije lokacije za ulaganje i organizaciju sastanaka.

Dogovorena je i saradnja na organizaciji Kuvajtsko-BH. sajma, kao prilike za intenziviranje investicijskih i trgovinskih odnosa dvije zemlje.