Kurz želi da EU pomogne najsiromašnijima

0

Austrija, jedna od zemalja iz grupe “štedljive četvorke” koja traži izmjene planiranog evropskog fonda za oporavak od pandemije koronavirusa želi da veći dio te pomoći ode u najsiromašnije zemlje bloka, najavio je danas austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Austrija, Holandija, Danska i Švedska su među zemljama koje dan+ju najveći doprinos budžetu bloka i generalno najveći protivnici velikih planova potrošnje.

Zajedno su se odupirali ideji da fond sadrži i grantove odnosno bespovratna sredstva  sugerirajući da treba sadržati samo kredite.

Evropska komisija, izvršno tijelo Evropske unije, predložila je fond u iznosu od 750 milijardi eura (847 milijardi dolara), od čega bi dvije trećine bile u vidu bespovratne pomoći. Čelnici EU nadaju se da će imati više detalja na samitu u petak, a Kurz je priznao da se više ne protivi bespovratnim sredstvima, već će se raspravljati o miksu dva modela, prenosi agencija Reuters.

„Prema briselskom planu najviše bi imale Italija, Španija ili Poljska. Ali u EU imamo značajno siromašnije zemlje. Moje osjećanje za pravdu govori mi: Ako ćemo u EU potrošiti toliko novca, to bi prvenstveno trebalo ići na najsiromašnije“, kazao je Kurc njemačkom listu Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ne navodeći koje su to zemlje.

Letonija, Rumunija, Grčka, Hrvatska i Bugarska su najsiromašnije zemlje u tom bloku po glavi stanovnika, navodi Eurostat a Reuters podsjeća kako Austrija održava bliske odnose sa zemljama zapadnog Balkana poput Hrvatske.

Umjesto korištenja podataka o nezaposlenosti od 2015. za odlučivanje koliko koja zemlja treba dobiti, fond bi trebao biti raspodijeljen u skladu s time koliko je smanjen ekonomski učinak zbog pandemije, rekao je Kurz.

„Davanje novčane pomoći mora biti povezano sa uslovima kako bi se izbjeglo da se novac koristi samo za krpljenje rupa u budžetima”, kazao je Kurz navodeći da bi sredstva trebala biti iskorištena za zelene mjere, digitalizaciju i “podršku reformama”.

D. Hadžić