KS: 1,3 mil KM za vodovodnu i kanalizacionu mrežu

0

Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo izdvojilo je 1.340.000 KM za izgradnju i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u općinama Novo Sarajevo i Novi Grad.

Sporazum o sufinansiranju tih projekata potpisala je danas resorna ministrica Nihada Glamoč sa načelnikom općine Novo Sarajevo Nedžadom Koldžom i pomoćnikom  za finansije u Općini Novi Grad Emirom Dedovićem, kao i direktorom Zavoda za izgradnju KS Mirzom Hulusićem.

U pitanju su namjenska sredstva iz Budžeta KS za ovu godinu, prikupljena kroz plaćanje vodne naknade.

– Sredstva u iznosu od 690.000 KM namijenjena su za sufinansiranje izgradnje vodovodne mreže u dijelu ulica Ruđera Boškovića-Humska, kao i sufinansiranje nastavka izgradnje separatne kanalizacione mreže u ulici Fra Matije Divkovića u Općini Novo Sarajevo. Ostalih 650.000 KM je namijenjeno za sufinansiranje izgradnje separatne kanalizacione mreže u ulicama Smaila Šikala i dijelovima ulica Kodžina i Vejsila Ćurćića u Novom Gradu – navela je ministrica Glamoč.

Po riječima načelnika Koldže, sredstvima KS u iznosu od 490.000 KM, osiguranim kroz ovaj sporazum, omogućen je završetak  izgradnje kanalizacione mreže u ulici Fra Matije Divkovića.

– Projekt je započet prije godinu dana i njime  je obuhvaćeno oko 660 metara trase u ulici Fra Matije Divkovića od čega je oko 160 metara u Drinskoj ulici. Pored toga, radi se oko 300 metara uslovljenog vodovodnog cjevovoda.  Kada je riječ o izgradnji vodovodne mreže u dijelu ulica Ruđera Boškovića-Humska, uz 200.000 KM koje je ovim sporazumom izdvojio KS, još 200.000 KM osigurat će Općina. Realizacijom tog projekta značajno će se unaprijediti vodosnabdijevanje u centralnom dijelu Pofalića – pojasnio je načelnik Koldžo.

Predstavnik Općine Novi Grad Emir Dedović istakao je da će biti finansirana dva važna projekta u ovoj općini.

– Jedan projekt odnosi se na nastavak  izgradnje kanalizacione mreže u ulici Smaje Šikala, naselje Alipašin most 1, odnosno centralni dio naselja Boljakov Potok.  Projekt je u završnoj fazi, a sa sredstvima od 400.000 KM koje je izdvojio Kanton kroz ovaj sporazum, radovi će biti završeni u potpunosti. Kanalizacioni kanal će povezati ulice Adema Buće do Safeta Zajke – naveo je Dedović.

Dodao je i da će sredstvima od 250.000 KM, izdvojenim od Kantona kroz ovaj sporazum, u značajnoj mjeri biti realizovan projekt  izgradnje kanalizacione mreže ulicama Koldžina i Vejsila Ćurćića.