Kriptovaluta pala na nulu, investitori prevareni

0

Nakon ogromnog rasta, kriptovaluta zasnovana na popularnoj seriji “Squid Game” pala je naglo, i sada je njena vrijednost nula dolara. Ovo se desilo nakon što su je njeni kreatori unovčili i na taj način od investitora ukrali gotovo 2,1 milion dolara.

Nakon što je tokom prethodne sedmice zabilježen ogroman rast od gotovo 2.300 posto u roku od tri dana a nakon oko sedmicu dana dostigla vrijednost od preko 2.800 dolara, njena vrednost pala je na nula dolara.

Ova prevara u medijima se naziva “povlačenje tepiha”. To znači da su kreatori kriptovaluta promijenili digitalne novčiće u pravi novac, i na taj način brzo devalvirali vrijednost kriptovalute.

Prije ovoga, tržišna kapitalizacija ove kriptovalute procijenjena je na oko dva miliona dolara.

Kako pišu brojni mediji, puno znakova ukazivalo je na prevaru, uključujući njegov sada nepostojeći web sajt koji je bio pun pravopisnih grešaka. Još jedna greška koju je trebalo ranije primijetiti je, kako navode, to što su pravila bila takva da investitori mogu da kupe, ali ne i da prodaju kriptovalutu Squid.

Brojni stručnjaci upozoravali su i ranije investitore da je Squid vejrovatno prevara.

Podsjetimo, serija “Squid Game” je Netflixova serija godine. Kompanija je nedavno objavila da je ovu seriju pogledalo 111 miliona naloga, što je čini “najvećom” serijom ove kompanije ikada.

Netflix se takođe ogradio od kriptovalute Squid, ističući da nisu povezani, prenosi BIZLife.