Krenula gradnja 25 miliona eura vrijednog objekta iznad Sarajeva

0

Direktor kompanije kaže kako s punim pravom očekuju da će Roof Gardens postati jedna od najprestižnijih lokacija u jugoistočnoj Evropi

Prošli mjesec u neposrednoj blizini Sarajeva započeli su radovi na realizaciji investicije u poslovno stambeni kompleks Roof Gardens.

Roof Gardens je smješten na atraktivnoj lokaciji, u ulici Zlatna Dolina, iznad Sarajeva na samom početku šume na planini Trebević, što je i bila inspiracija za naziv. Sam objekat je udaljen 1200 metara zračne linije od poznate sarajevske dvorane Skenderija, piše hrvatski Jutarnji list.

Investicija je vrijedna oko 25 miliona eura, a realizira je sarajevska kompanija Roof Gardens, osnovana od strane bh. kompanije s regionalnim poslovnim prisustvom.

Objekat raspolaže sa 135 stanova i 2500 metara četvornih poslovnog prostora. Dovršetak je planiran za kraj 2023. godine. Projektirala su ga dva prestižna arhitektonska studija Nonstop i Filter.

– Sam koncept je jedinstven u BiH i regiji jer nudi svojevrstan pristup kulturi življenja. Osim luksuznih stanova različitih kvadratura, Roof Gardens nudit će i različite kulturno- zabavne i sportske sadržaje za njegove stanovnike, ali i posjetioce. Imati će restoran s jedinstvenim pogledom na Sarajevo, te Trg s amfiteatrom kao mjesto susreta. Uz sve to, planirana je izgradnja vrtića, te drugih sadržaja za najmlađe, a sve to u skladu s prirodnim okruženjem, energetski efikasno i poštujući održivi razvoj. Ovo će biti oaza mira za sve stanovnike i posjetitelje jer nudi bijeg od gradske buke i smoga, te miran završetak radnog dana – pojašnjava za Jutarnji list Berin Alagić, direktor kompanije Roof Gardens, koji kaže da s punim pravom očekuju da će Roof Gardens postati jedna od najprestižnijih lokacija u jugoistočnoj Evropi.

Dodaje i da je interes za kupnju stanova izuzetno velik već u samoj izgradnji. Kupci su, otkriva Alagić, najčešće uspješni obiteljski ljudi zaljubljenici prirode i zdravog načina života.

– Svakako važnu ulogu imat će jedinstven panoramski pogled na Sarajevo koji se može imati samo s ove lokacije. Radi se o koncept suvremene gradnje koja odiše tradicijom i elegancijom modernog dizajna te donosi novu kulturu življenja za njezine stanovnike. Kompleks daje novu kvalitetu života stanovnicima jer donosi sinergiju poslovnog, zabavnog i obiteljskog života, i to daleko od smoga i svakodnevne buke – ističe Alagić, koji je uvjeren kako će Roof Gardens biti simbol Sarajeva.

– Roof Gardens svojom oktogonskom formom i javnim središnjim trgom odiše tradicionalnim motivima i vanjskim amfiteatrom povezanim šumskom šetnicom sa stogodišnjom austrougarskom kulom Palež. Prostrani životni i zabavni prostori precizno su smješteni otvarajući pogled na široku panoramu od vrha Bjelašnice, preko Ilidže do Baščaršije i Bijele Tabije. Sama forma zgrade predstavlja ravnotežu između okolnog pejzaža inspiriranim borovom šumom i stijenama te pažljivo osmišljenim sadržajima – opisuje projekat Berin Alagić.